«Kan få ferjestriden inn på rett kurs»

Billigere: Ferjereisene kan bli vesentlig billigere og det ganske raskt om Ap, Sp og Frp klarer å bli enige om å instruere regjeringen om å legge fram forslag til priskutt allerede i revidert budsjett i mai.  Foto: Staale Wattø

Velgerne er ikke dummere enn at de ser hva som er politisk spill og hva som er vilje til å finne løsninger.

Leder

Nå begynner det å ligne på noe for ferjeopprøret. Etter at opposisjonen på Stortinget har kjeklet seg imellom om hvem som er flinkest til å kutte ferjepriser, forsøker de nå å samle seg om en løsning.

Allerede i dag kan Ap, Frp og Senterpartiet komme til å forhandle om et felles forslag.

Da får plutselig Erna Solberg (H) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) et stortingsflertall på døra med krav om billigere ferjer. En slik marsjordre må de i tilfelle adlyde.


Fram til fredag bar saken preg av et politisk spill i jakten på distriktsvelgere. I spørretimen forrige uke karakteriserte statsminister Erna Solberg dette som overbudspolitikk, ikke helt uten grunn.

Frp, Arbeiderpartiet og Senterpartiet har hatt tre ulike forslag til å kutte prisen på ferjereisene, og kranglet om hvem som var først, best og mest til å stole på.

Torsdag lanserte så Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, ifølge VG et nytt forslag. Partiet innser at det er et tapt slag å få halvering av ferjeprisen inn i krisepakken som et koronatiltak. I stedet vil partiet be regjeringen komme tilbake i revidert budsjett med en forpliktende plan for priskutt.


Frp med nytt ferjeforslag

Fremskrittspartiet gir opp forslaget om å få halvert ferjeprisene allerede i år. Isteden har de lagt et alternativt ferjeforslag på bordet.


Slik setter Frp denne saka på rett kurs. Det er i budsjettet den hører hjemme.

Fredag ettermiddag tok Aps nestleder Bjørnar Skjæran imot utspillet. «Når Frp nå beveger seg, er det for dumt dersom vi ikke skal prøve å enes», sier han. Nå er det opp til Sp å slutte seg til.

Allerede mandag kan de tre partiene komme til å møtes til forhandlinger.

Både Frps vilje til å strekke ut en hånd og Aps vilje til å ta imot den, fortjener ros. Nå er det opp til Senterpartiet å slutte seg til.


Ap inviterer til forhandlinger om ferjepriser

Det er flertall på Stortinget for å endre ferjeprisene, og Arbeiderpartiet inviterer til forhandlinger med de andre partiene på mandag.


Arbeiderpartiet ønsker å halvere ferjeprisene på statens regning. Fremskrittspartiet ville opprinnelig halvere prisene allerede i år, men peker nå altså mot revidert nasjonalbudsjett.

Et forsøk på å bli enige risikerer selvsagt også å mislykkes. I potten ligger også muligheten for tapt eierskap til denne saken. Blir de tre enige, kan ingen av dem påberope seg et slikt eierskap i kampen om distriktsvelgere langs kysten.For folk og næringsliv langs kysten handler imidlertid ikke dette om valgkamp, men om sure kroner som svekker privatøkonomi og lønnsomhet hver dag. Velgerne er ikke dummere enn at de ser hva som er politisk spill og hva som er vilje til å finne løsninger.

Nå forventer de løsninger.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder