Sunnmørsposten mener:

«Vaksinen er ingen premie eller straff»

Bommer: Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kan godt kritisere den politiske ledelsen i Oslo med korona-strategien, men bommer på både konklusjoner og timing.  Foto: Marius Simensen

Vaksiner er kun et våpen i kampen mot pandemien, og må brukes der de treffer best og til alles beste.

Leder

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) fikk sin dose pepper i helga etter at han gikk ut med skarp kritikk av Oslos håndtering av koronasmitten. Det er ikke ufortjent.

Han har sjølsagt full rett til å kritisere byrådsleder Raymond Johansens (Ap) kriseledelse. Den kritikken er heller ikke skivebom.

Når Dahl konkluderer med at dette er skyld i det høye smittetrykket i Oslo, og at det må få konsekvenser for vaksinestrategien, er det derimot langt utenfor blinken.


Dahl knallhardt ut mot smittehåndteringen i Oslo

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl (H) kommer med hard kritikk mot smittehåndteringen i Oslo. Han mener byrådslederen viser dårlig lederskap.


På nytt innføres det nå svært inngripende smitteverntiltak i hovedstaden. Butikker og serveringssteder stenges, all undervisning i videregående skoler blir digital og besøk i private hjem frarådes. For næringsliv og befolkning i Oslo-regionen er det tungt.

Midt i dette er det altså at Dahl refser den politiske ledelsen i Oslo for å ha sviktet, og sier det vil være «omvendt premiering» å gi Oslo flere vaksiner på grunn av det høye smittetrykket.

Rabalderet lot ikke vente på seg.


Molde-ordføreren får gjennomgå for kritikk av Oslo

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) er «lite imponert» over koronainnsatsen i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kaller kritikken usmakelig.


I stormen av reaksjoner har imidlertid Dahl stått på sitt. I Politisk kvarter på NRK mandag morgen utdyper han kritikken mot Raymond Johansen. Han viser til blant annet hvordan Ap-toppen vinglet i krisekommunikasjonen i fjor høst.

Der har Dahl et poeng. Da Johansen i september nektet å bøye seg for Helsedirektoratet og helseministerens anbefalinger, bidro ikke det til å bygge tillit til smitteverntiltakene – heller ikke hans egne da han sjøl kom til samme konklusjon.

Problemet med Dahls kritikk er imidlertid ikke dette.


FHI: Ny vaksinestrategi er under vurdering

Folkehelseinstituttet (FHI) har drøftet en endret vaksinestrategi for smitteutsatte områder. Regjeringen bestemmer seg neste uke.


I hovedsak har han tre andre problemer: Timing, konklusjon og konsekvens.

  • Du må regne med å få store deler av Oslos befolkning på nakken når du løfter pekefingeren akkurat i det teppet dras ned på nytt. Timingen er elendig.
  • Påstanden om at det er byrådslederens vingling noen dager midt i september som er årsaken til miseren nå, er også svært svakt fundert. Sammenhengene er langt mer komplekse.
  • Dahls største problem er likevel at han mener det må få konsekvenser for vaksinestrategien, altså at det vil være en premiering av dårlig arbeid å gi mer vaksiner til Oslo fordi smittetrykket er høyt.

Eva Vinje Aurdal:

– Jeg skjønner ikke hvor Dahl vil hen med dette

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal mener Molde-ordføreren bommer i sin kritikk av hvordan Oslo har håndtert koronasituasjonen.


Slike hensyn skal sjølsagt ikke spille inn når helseminister Bent Høie (H) tirsdag konkluderer etter at FHI har vurdert behovet for en slik omfordeling. Da skal han kun legge vekt på faglige hensyn.

Vaksiner er ikke belønning eller straff.

Vaksiner er kun et våpen i kampen mot pandemien. De må brukes der de treffer best – til alles beste.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder