Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) fikk sin dose pepper i helga etter at han gikk ut med skarp kritikk av Oslos håndtering av koronasmitten. Det er ikke ufortjent.

Han har sjølsagt full rett til å kritisere byrådsleder Raymond Johansens (Ap) kriseledelse. Den kritikken er heller ikke skivebom.

Når Dahl konkluderer med at dette er skyld i det høye smittetrykket i Oslo, og at det må få konsekvenser for vaksinestrategien, er det derimot langt utenfor blinken.

På nytt innføres det nå svært inngripende smitteverntiltak i hovedstaden. Butikker og serveringssteder stenges, all undervisning i videregående skoler blir digital og besøk i private hjem frarådes. For næringsliv og befolkning i Oslo-regionen er det tungt.

Midt i dette er det altså at Dahl refser den politiske ledelsen i Oslo for å ha sviktet, og sier det vil være «omvendt premiering» å gi Oslo flere vaksiner på grunn av det høye smittetrykket.

Rabalderet lot ikke vente på seg.

I stormen av reaksjoner har imidlertid Dahl stått på sitt. I Politisk kvarter på NRK mandag morgen utdyper han kritikken mot Raymond Johansen. Han viser til blant annet hvordan Ap-toppen vinglet i krisekommunikasjonen i fjor høst.

Der har Dahl et poeng. Da Johansen i september nektet å bøye seg for Helsedirektoratet og helseministerens anbefalinger, bidro ikke det til å bygge tillit til smitteverntiltakene – heller ikke hans egne da han sjøl kom til samme konklusjon.

Problemet med Dahls kritikk er imidlertid ikke dette.

I hovedsak har han tre andre problemer: Timing, konklusjon og konsekvens.

  • Du må regne med å få store deler av Oslos befolkning på nakken når du løfter pekefingeren akkurat i det teppet dras ned på nytt. Timingen er elendig.

  • Påstanden om at det er byrådslederens vingling noen dager midt i september som er årsaken til miseren nå, er også svært svakt fundert. Sammenhengene er langt mer komplekse.

  • Dahls største problem er likevel at han mener det må få konsekvenser for vaksinestrategien, altså at det vil være en premiering av dårlig arbeid å gi mer vaksiner til Oslo fordi smittetrykket er høyt.

Slike hensyn skal sjølsagt ikke spille inn når helseminister Bent Høie (H) tirsdag konkluderer etter at FHI har vurdert behovet for en slik omfordeling. Da skal han kun legge vekt på faglige hensyn.

Vaksiner er ikke belønning eller straff.

Vaksiner er kun et våpen i kampen mot pandemien. De må brukes der de treffer best – til alles beste.