En beskjeden geografisk skjevfordeling av koronavaksinene er ingen revolusjon. Den revolusjonen kan vi først snakke om når tempoet i vaksineringen øker betraktelig.

Så langt er endringen i regjeringens vaksinestrategi bare en marginal justering av kursen.

Ingen har grunn til å juble høyt. Ingen har grunn til å rase.

Konflikten om fordeling av vaksiner har ulmet under overflaten i flere uker. I helga tok den full fyr etter at moldeordfører Torgeir Dahl (H) tok til motmæle mot kravet fra Oslo og omliggende kommuner om å få en større del av kaka.

Nå er byrådsleder Raymond Johansen (Ap) letta over at de får innfridd kravet, og noen ordførere er kritiske.

Mer enn noe annet viser dette at det er gått politikk i spørsmålet. Det er synd.

Selvsagt må Dahl, Johansen og alle andre ha lov til å ha meninger både om dagens og framtidig vaksinestrategi. At folk flest reagerer på det de mener er urettferdighet, er også høyst forståelig.

Det er imidlertid langt mer fornuftig å legge grundige faglige vurderinger til grunn. Smittevern er et fag, og det er langt mellom de enkle svara. Hadde det vært lett, kunne vi ha satt politikerne til å gjøre jobben.

Løsningen som regjeringen nå legger seg på, følger Folkehelseinstituttets anbefaling.

På kort sikt gir det liten eller ingen effekt på smittespredning eller nedstenging. Først og fremst fordi det er få vaksiner tilgjengelig og fordi det er få vaksiner som flyttes.

Dessuten er det ennå en stund før endringen kan bli gjennomført.

Noen bydeler i Oslo og noen kommuner vil få inntil 20 prosent flere vaksiner. Kommuner med mindre smittetrykk må «avgi» rundt tre prosent. For en gjennomsnittlig norsk kommune ville et slikt kutt ha gitt rundt 20 færre doser om fordelingen hadde vært slik siden nyttår.

I en periode der de mest sårbare skulle prioriteres, kunne det selvsagt vært alvorlig.

Nå er de fleste av disse vaksinert, og effekten på dødsfall og sjukehusinnleggelser av en slik omfordeling blir følgelig mindre. Eller sagt på en annen måte: Effekten av en beskjeden geografisk skjevfordeling er nettopp det ordet sier: Beskjeden.

Folkehelseinstituttet arbeider nå med en bredere gjennomgang av vaksinestrategien, slik deres kollegaer i nabolandene også gjør. Dette er vel så viktig fordi dette handler om hva vi gjør når tilgangen på vaksiner blir mye større enn nå.

Før vi kommer i gang med massevaksinering har vi ennå en tung motbakke med smitteverntiltak igjen.

La oss spare pusten vår til den, og ikke bruke den opp på vaksinekrangel.