Sunnmørsposten mener:

«Må melde oss på vaksinejakta»

På vaksinejakt: Mette Frederiksen, statsminister i Danmark, har tatt et initiativ i vaksinejakten som den norske regjeringen bør ta inspirasjon fra.   Foto: NTB / Ritzau via AP

Leder

Norge har så langt satt mer enn en halv million doser vaksine mot covid-19. Sammenlignet med de beste i klassen er det et skuffende lavt tall.

Å kalle det en fiasko er det ikke grunnlag for, men det burde vært gjort mer.

Når tilgangen på vaksiner er begrensningen, er det rimelig å kreve større innsats til å skaffe flere enn de vi i dag har utsikter til å få.


Norge fikk bare 372.000 vaksiner i februar

Norge ligger bak skjema og fikk bare 372.000 vaksinedoser i februar. I mars får Norge etter planen 600.000 doser.


Danskenes statsminister, Mette Fredriksen, reiste denne uka til Israel sammen med Østerrikes forbundskansler, Sebastian Kurz. De to har hatt møte med statsminister Benjamin Netanyahu for å diskutere vaksinesamarbeid.

Her hjemme har både Senterpartiet og Fremskrittspartiet etterlyst lignende norske initiativ. Nestleder Sylvi Listhaug i Frp mener Erna Solberg burde vært på samme fly til Israel. Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet vil ha den russiske Sputnik-vaksinen på bordet.

Så langt har den norske regjeringen og helsemyndighetene lent seg på det europeiske vaksinesamarbeidet der EU-kommisjonen har vært i førersetet for forhandlinger med vaksineprodusentene.


Listhaug meiner Noreg burde bli med Danmark til Israel på vaksinejakt

Sylvi Listhaug i Frp meiner statsminister Erna Solberg (H) burde vere med når den danske statsministeren reiser til Israel for å skaffe fleire koronavaksinar.


Det har ikke vært en entydig suksess. Ikke minst synliggjorde konflikten med AstraZeneca sårbarheten i dette samarbeidet. Kritikerne har også pekt på hvordan land som Storbritannia og Israel har stått seg bedre med alenegang i jakten på vaksiner.

Å konkludere med at Norge burde fulgt samme strategi er imidlertid en grov forenkling.

Det er slett ikke gitt at Norge ville oppnådd tilsvarende resultater. I en alles kamp mot alle, ville Norge ha blitt en liten aktør til tross for våre oljemilliarder. De fleste land som står utenfor et bredt samarbeid, står lenger bak i vaksinekøa enn oss.


Mette Frederiksen åpner for å bygge vaksinefabrikker

Danmarks statsminister Mette Frederiksen er åpen for at landet kan bygge vaksinefabrikker i samarbeid med Israel.


Dette bør likevel ikke være et hinder på at Norge søker andre løsninger på toppen av samarbeidet med EU. Sjøl om Mette Fredriksen nå blir kritisert for sitt initiativ av blant andre Frankrike, så har hun frihet til å opptre som hun gjør.

Så lenge Norge har det samme handlingsrommet, så bør vi forsøke å utnytte dette i håp om å kunne trappe opp vaksinetempoet noe.

En grunnleggende forutsetning for dette er sjølsagt at vi ikke sager over den greina vi sitter på i samarbeidet med EU, og at vi følger normale prosedyrer for godkjenning av vaksiner. Norge kan på ingen måte ta snarveger for å få den russiske Sputnik-vaksinen i bruk.


Danmark har vaksinert 8,2 prosent av befolkningen

Det er registrert fire nye koronadødsfall i Danmark det siste døgnet. Landet har nå vaksinert 8,2 prosent av befolkningen.


Manglende tilgang på vaksiner er det som begrenser innsatsen nå. Manglende sikkerhet og sviktende tillit i befolkningen til de vaksinene som tilbys, vil være et langt større problem.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder