Sunnmørsposten mener:

«Strenge tiltak nødvendig for å hindre smittespredning»

Teststasjonen på Åse: Koronatestingen foregår raskt og effektivt, og er viktig for å avdekke nye tilfeller.  

Nå må vi alle gjøre en ekstra innsats

Leder

Den uoversiktlige smittesituasjonen gjorde det helt nødvendig å innføre strengere koronatiltak i Ålesundsregionen natt til mandag. Ordførerne i Ålesund, Sula og Giske skal ha ros for at de samarbeider og innfører felles tiltak. I et område med stor arbeidspendling, må tiltakene samordnes for å ha effekt.

Forskriften som gjelder fram til 11. april fører blant annet til stenging av treningssenter, bingohaller, spillehaller, lekeland, universitet, høgskoler, kino, teater, konsertsteder, museum og svømmehaller. Det blir skjenkeforbud, og alle som har mulighet til det, må jobbe hjemmefra. Munnbind må brukes i situasjoner hvor de ikke er mulig å holde en meters avstand.

Mange barn og unge har hatt det ekstra vanskelig under koronapandemien, og de yngste bør i størst mulig grad skjermes. Pågangen til ulike hjelpetelefoner, og meldinger om økt vold mot barn gir all grunn til bekymring. Derfor er det bra at stenging av skoler og barnehager ikke er de første tiltakene som iverksettes. Her er det behov for grundige vurderinger.


Merker innstrammingene: – Jeg har måttet be folk om å holde avstand

Dagen etter nedstengingen i Ålesund, Sula og Giske, hadde de aller fleste munnbind på når de var ute på kjøpesentrene.


Det nærmer seg påske, og erfaringer har vist at smitten øker i forbindelse med ferier. Alle unødvendige reiser frarådes, og det må respekteres. Studenter og aleneboere som har behov for å reise hjem til Sunnmøre i påska ønskes velkommen, og det er bra at det gjøres unntak for denne gruppa. Det er likevel viktig å understreke at dette også medfører et ansvar. Dette er ikke påskeferien hvor man kan samle venner for å feste. Rådet om minst mulig sosial kontakt gjelder for alle.

Det er blitt jobbet godt med smittesporing og forebyggende tiltak i regionen. Sunnmøre har vært forholdsvis lite ramma av pandemien, men virusmutasjonene har gjort situasjonen farligere.


Smittevern i høgtiden:

Dette er årets ni påskebud

Nordmenn må møte færre og reise mindre i påsken. Overnattingsbesøk og hotell bør unngås for personer i områder med mye smitte, oppfordrer helseministeren.


Den nasjonale strategien for å stoppe et utbrudd går under forkortelsen TISK: Testing, isolering, smittesporing og karantene. Første punkt er testing, og derfor er det avgjørende at alle som kommer til Sunnmøre fra Oslo eller andre områder med mye koronasmitte, sørger for å teste seg. Mandag var det fullt kjør ved teststasjonen Åse, og det blir jobbet svært godt og effektivt.

Nå må vi alle gjøre en ekstra innsats for å hindre smittespredning. Det gjør vi ved å følge alle smitteverntiltak, vise omsorg og ta hensyn til hverandre. Vi må ikke miste håpet om at vi en dag skal vende tilbake til normale hverdager, selv om vi ikke helt vet når det skjer.


Jakten på et lite virus

– Hei, det er fra smittesporingen i Ålesund

I én time kjente paret på all verdens negative tanker, og gikk rett i kjelleren etter å ha testet positivt på korona. Så ringte det heldigvis noen fra smittesporingsteamet og fikk lyset slått på igjen.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder