Sunnmørsposten mener:

«En krevende balansegang»

Fare for forsinkelser: Nyheten om at Janssen-vaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson settes på vent i USA kan bety forsinkelser i vaksineringen i Norge på opp mot tre måneder.  Foto: NTB

Leder

Nå starter gjenåpningen av store deler av Norge. Samtidig tikker nye, dårlige vaksinenyheter inn. Det viser hvor skjør og usikker vegen tilbake til normalen er.

Det viser også hvor rett det var å ikke spikre en datofesta gjenåpningsplan.

For om vi ikke akkurat balanserer på en knivsegg, så forteller nye meldinger om usikre vaksineleveranser at vi fort kan tråkke feil om vi tar åpningsfesten på forskudd.


Solberg om sjokkavgjerda til Johnson & Johnson: – Dette er dårlege nyheiter

Johnson & Johnson-vaksinen vart først sett på pause i USA, før produsenten valde å utsetje Europa-utrullinga. Dårlege nyheiter, slår Erna Solberg fast.


Vi er slitne. Vi er leie av restriksjoner. Vi savner nærhet til andre, sosiale sammenkomster, festivaler, fest og å heie på favorittlaget fra ikke altfor folketomme tribuner. Mange føler det er vanskelig å holde ut.

Derfor er lyspunktene etterlengtet, slik som at mer enn en million vaksinedoser nå er satt og at treningssentre, ølkraner og tribuner gjenåpnes fredag. Smittetallene er lavere nå enn før påske, og det ser ut som tiltakene som ble satt inn har hatt effekt.

Vi må likevel regne med å leve med inngripende tiltak ennå en stund. Sjøl om regjeringen letter på de nasjonale tiltakene, er det mange i områder med høyt smittetrykk som ikke får smake på slike lettelser ennå.


Virke mener gjenåpningen vil ha stor betydning

Fredagens oppstart av regjeringens gjenåpningsplan vil ha mye å si for verdiskaping og arbeidsplasser, mener Virke.


På samme tid som statsminister Erna Solberg orienterte om lettelsene, kom imidlertid dårlige vaksinenyheter fra USA.

De amerikanske helsemyndighetene (FDA) har valgt å sette også vaksinen fra Johnson & Johnson på pause. Det skjer etter at tilfeller av blodpropp, tilsvarende det som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble stoppet i Norge og en rekke europeiske land.

USA har heller ikke godkjent AstraZeneca-vaksinen, en vaksine de nå har over 20 millioner doser av på lager.


Vurderer neste trinn i gjenåpningen tidlig i mai

I starten av mai skal regjeringen vurdere om det er trygt nok å gjennomføre neste trinn i gjenåpningsplanen.


Johnson & Johnson har sjøl bestemt å utsette utrullingen av vaksinen i Europa. I tillegg vil The European Medicines Agency (EMA) og det norske Legemiddelverket også måtte gjøre nye vurderinger.

Etter planen skulle det komme en million doser av Johnson & Johnsons vaksine til Norge i juni. Uteblir både de og vaksinen fra AstraZeneca, kan vaksineringen av den voksne befolkningen bli forsinka med inntil tre måneder ifølge Folkehelseinstituttet.

En slik utsettelse er alvorlig på flere måter.

Slitasjen på folks lojalitet til smitteverntiltakene vil kunne øke. Samtidig vil de negative konsekvensene bli tyngre for både økonomi, dagligliv og i særdeleshet på utsatte grupper av mennesker som allerede sliter tungt.


Helsedirektoratet og FHI vil forsterke råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser

Rådet om å unngå unødvendige innenlandsreiser bør forsterkes, spesielt for områder med høyt smittetrykk, anbefaler Helsedirektoratet og FHI.


Vi har likevel få andre valg enn å holde ut.

Både myndigheter, næringsliv, frivilligheten og hver enkelt av oss bør derfor forberede oss på at den siste motbakken blir brattere enn vi hadde sett for oss.