Sunnmørsposten mener:

«Teppefall truer for Venstre»

Sliter: Partileder Guri Melby sliter med å få Venstre opp fra bølgedalen, og kan ende opp med å få svært lite selskap av partikollegaer på Stortinget etter høstens valg.  Foto: Terje Pedersen/ NTB

Leder

Venstre har en svært vanskelig veg foran seg om de skal komme over sperregrensa ved valget i høst. Siden sommeren 2018 har partiet bare unntaksvis vært i nærheten av dette.

Før landsmøtet til helga er det lite som tyder på at de har vinneroppskriften.

Verken deltakelse i regjering eller skifte av ledelse har gitt et løft på meningsmålingene. Nå haster det for partileder Guri Melby å finne partiets vinnersak.


Framleis ingen Melby-effekt for Venstre

Eit halvt år etter at Guri Melby overtok som Venstre-leiar, slit partiet framleis med å komme over sperregrensa.


Plass i rampelyset har i alle fall ikke vært mangelvare. Venstres fire statsråder har alle vært sentrale i nyhetsbildet det siste året.

Tre av dem, Melby, næringsminister Iselin Nybø og kulturminister Abid Raja, har alle stått i front i regjeringens krisehåndtering under koronapandemien. Klimaminister Sveinung Rotevatn har med regjeringens klimamelding fått alle muligheter til å profilere partiet på en av vår tids viktigste saker.

Ved partiets pressekonferanse denne uka var det heller ingen mangel på sjølskryt. Venstres ledertrio mener de har oppnådd mye både på skole, klima og ruspolitikken.


Nye runder om rusreformen venter på Stortinget

Høyre åpner for å finne et kompromiss om rusreformen med Arbeiderpartiet, men er bekymret for om tiden blir for knapp før Stortinget tar sommerferie.


Velgerne ser imidlertid ikke ut til å mene det samme.

Så kan enkelte sikkert finne på å diskutere om det er Venstres ledelse eller velgerne som har rett. Noen gjennomslag i regjering har det sjølsagt vært, men ikke nok til å vinne velgere.

Skyggen av en stor regjeringspartner som Høyre, faller tungt. Bare spør Frp. Eller spør SV eller Senterpartiet om deres år i skyggen av Ap. Kompromissene blir minst like synlig som gjennomslagene.

Så har også de blanke seirene uteblitt for Venstre.


Klimakrasj på Stortinget

Hele 478 vedtaksforslag ble lagt på bordet i forhandlingene på Stortinget om regjeringens klimaplan. Bare fem forslag får flertall.


Rusreformen går en usikker framtid i møte. Klimaplanen gjorde heller ikke noe triumftog gjennom Stortinget. Framtidsfaget i Melbys egen fullføringsreform måtte hun sjøl tappe luften av allerede før det hadde lettet fra bakken.

Problemet med å selge dette som seire til velgerne er likevel ikke Melbys verste mare.

Partiet savner helt de tydelige hjertesakene som kan samle et grunnfjell av velgere. En sak som bare finnes der, eller et tydelig verdigrunnlag slik regjeringskollega KrF har.

Her sliter Venstre.


Melby beklager etter å ha kalt fag «mindre»

Etter å ha omtalt enkelte fag som «mindre» før helgen, legger kunnskapsminister Guri Melby (V) seg flat i et Facebook-innlegg. Samtidig trekker Høyre i bremsen.


På klima og miljø blir de overbydd av MDG og SV. I nærings- og skolepolitikken er partiet i ferd med å framstå som et slags Høyre light. Et minstekrav til partiets landsmøte er at det klarer å løfte fram en eneste hjertesak som gjør Venstre til det selvsagte valget.

Hvis ikke vil tiden i regjeringens rampelys kunne ende i teppefall.

For uansett hvem som har rett, så er det velgerne som har siste ord.