Venstre har en svært vanskelig veg foran seg om de skal komme over sperregrensa ved valget i høst. Siden sommeren 2018 har partiet bare unntaksvis vært i nærheten av dette.

Før landsmøtet til helga er det lite som tyder på at de har vinneroppskriften.

Verken deltakelse i regjering eller skifte av ledelse har gitt et løft på meningsmålingene. Nå haster det for partileder Guri Melby å finne partiets vinnersak.

Plass i rampelyset har i alle fall ikke vært mangelvare. Venstres fire statsråder har alle vært sentrale i nyhetsbildet det siste året.

Tre av dem, Melby, næringsminister Iselin Nybø og kulturminister Abid Raja, har alle stått i front i regjeringens krisehåndtering under koronapandemien. Klimaminister Sveinung Rotevatn har med regjeringens klimamelding fått alle muligheter til å profilere partiet på en av vår tids viktigste saker.

Ved partiets pressekonferanse denne uka var det heller ingen mangel på sjølskryt. Venstres ledertrio mener de har oppnådd mye både på skole, klima og ruspolitikken.

Velgerne ser imidlertid ikke ut til å mene det samme.

Så kan enkelte sikkert finne på å diskutere om det er Venstres ledelse eller velgerne som har rett. Noen gjennomslag i regjering har det sjølsagt vært, men ikke nok til å vinne velgere.

Skyggen av en stor regjeringspartner som Høyre, faller tungt. Bare spør Frp. Eller spør SV eller Senterpartiet om deres år i skyggen av Ap. Kompromissene blir minst like synlig som gjennomslagene.

Så har også de blanke seirene uteblitt for Venstre.

Rusreformen går en usikker framtid i møte. Klimaplanen gjorde heller ikke noe triumftog gjennom Stortinget. Framtidsfaget i Melbys egen fullføringsreform måtte hun sjøl tappe luften av allerede før det hadde lettet fra bakken.

Problemet med å selge dette som seire til velgerne er likevel ikke Melbys verste mare.

Partiet savner helt de tydelige hjertesakene som kan samle et grunnfjell av velgere. En sak som bare finnes der, eller et tydelig verdigrunnlag slik regjeringskollega KrF har.

Her sliter Venstre.

På klima og miljø blir de overbydd av MDG og SV. I nærings- og skolepolitikken er partiet i ferd med å framstå som et slags Høyre light. Et minstekrav til partiets landsmøte er at det klarer å løfte fram en eneste hjertesak som gjør Venstre til det selvsagte valget.

Hvis ikke vil tiden i regjeringens rampelys kunne ende i teppefall.

For uansett hvem som har rett, så er det velgerne som har siste ord.