Sunnmørsposten mener:

«Nødvendig å svare raskt på utbrudd»

Kappløp: 1,2 millioner har fått første vaksinedose i Norge til nå, men fortsatt fører lokale smitteutbrudd til nye inngripende smitteverntiltak i kappløpet med viruset.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Reservene er blitt mindre både økonomisk og mentalt enn det de var våren 2020.

Leder

I løpet av få dager har Ålesund, Sula og Giske gått fra å ha få inngripende smitteverntiltak til en ny nedstenging. Tiltakene skjerpes samtidig med at andre deler av landet åpner opp.

Dette viser hvor skjør situasjonen er.

Nå venter trolig nye to uker med strenge smitteverntiltak. For både næringsliv og befolkningen i disse kommunene kan dette bli to tøffe uker i en vår som skulle innlede slutten på pandemikampen.

I hovedsak er det de samme restriksjonene som blir innført nå som de tre kommunene innførte før påske. Det betyr blant annet skjenkestopp, stenging av idretts- og kulturtilbud og påbud om bruk av munnbind.

Svømmehaller, spa-anlegg, treningssentre, leikeland, bingohaller, kinoer og konsertsteder må stenge dørene.

I tillegg blir det forbud mot innendørs idrettsaktiviteter og øvinger for kor og korps, og anbefalingene om antall nærkontakter og besøk i private hjem skjerpes inn. Arbeidsgivere pålegges også å legge til rette for hjemmekontor.


1.217.295 nordmenn har fått første dose med koronavaksine

1.217.295 personer er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge, viser FHIs statistikk mandag. 308.426 personer har fått andre dose.


Etter litt over ett år med ulike tiltak, føles dette kanskje mindre dramatisk enn da Norge stengte ned første gang i mars i fjor. Det som kom som et sjokk på oss da, er mange av oss på et vis blitt vant med nå.

Samtidig kjennes det tyngre. Det tar på å skulle gå gjennom dette igjen og igjen.

Bedrifter som nettopp har åpnet dørene etter nedstengingen ved påsketider, må igjen sende ansatte hjem og taper inntekter. Reservene er blitt mindre både økonomisk og mentalt enn det de var våren 2020.

Det er ikke rart om mange føler at nå er det nok.


To koronarelaterte dødsfall i Møre og Romsdal

Helse Møre og Romsdal hadde to koronarelaterte dødsfall i april. Tidligere i år var det også et koronadødsfall i helseforetaket.


Ålesund, Sula og Giske vedtok de nye tiltakene samtidig som statsminister Erna Solberg redegjorde i Stortinget for Koronakommisjonens rapport.

Kommisjonen slår fast at koronatiltakene har rammet skjevt. Noen næringer er hardere rammet enn andre. Enkelte bransjer har opplevd oppsving. Andre går fra den ene nedstengingen til den andre.

Tross statlige krisepakker ser mange av disse at egenkapitalen krymper.

Mange barn og unge bærer en særlig stor byrde. Kommisjonen frykter at konsekvensene kan følge disse utover i livsløpet.


Solberg: Vil legge fram melding for Stortinget når pandemien er over

Regjeringen skal legge fram en stortingsmelding når pandemien er over. Meldingen blir blant annet basert på koronakommisjonens sluttrapport, sier statsministeren.


Kommisjonen slår imidlertid også fast at det var riktig å sette inn inngripende tiltak i mars 2020. Den konkluderer også med at det er en styrke at kommunene har et stort ansvar for smittevernet i Norge.

Nettopp muligheten til å svare på lokale utbrudd er en viktig del av den styrken.

Smittesituasjonen i Ålesund har endret seg raskt, og et raskt svar er nødvendig.

Så kan er det lov å håpe at dette er siste omgang med nedstenging.


Ingen nasjonale lettelser før 17. mai

De nasjonale rådene og reglene som gjelder i Norge nå, vil også gjelde på 17. mai. Både taler, tog, leker og fester blir rammet.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder