Sunnmørsposten mener

Listhaug skroter regjerings-Frp

Røttene: Sylvi Listhaug tar Frp tilbake til røttene. Hennes første tale til landsmøte var langt unna det regjerings-Frp som Siv Jensen har forsøkt skape de siste årene.  Foto: Stian Lysberg Solum

Leder

Sylvi Listhaug tar Frp tilbake til røttene. Hennes første tale til landsmøte var langt unna det regjerings-Frp som Siv Jensen har forsøkt skape de siste årene. I Listhaugs tale var de ulne kompromissers tid forbi. Nå er det de enkle og tydelige svar som gjelder.


Listhaug ut mot innvandring og bistand

Frp-leder Sylvi Listhaug vil skjerpe kravene til innvandrere og kutte kraftig i bistanden.


Motstand mot dagens klimapolitikk, innvandringspolitikk og bistandspolitikk løfter Listhaug fram som tre hovedsaker. Dette skal kombineres med tydeligere helse- og eldrepolitikk i kombinasjon med et varmt forsvar for oljenæringen.

Oppskriften er ikke helt ulik den Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har brukt til å sende Senterpartiet til himmels på gallupene.

Frp og Listhaugs problem er at de må svare for det de har stått for gjennom drøye seks år i regjering. Partiet stemte i Stortinget for Parisavtalen som legger grunnlaget for dagens klimapolitikk. Dagens innvandringspolitikk er utformet av rekken av justisministre partiet hadde i Solberg-regjeringen og beløpet vi bruker på bistand har holdt seg uendret mens Frp satt i regjering.


Listhaug i tale til landsmøtet:

– Verden er snudd på hodet. Frp skal få den på rett kjøl

– Vi har fått en verden snudd på hodet. Frp skal få den på rett kjøl. Det fastslo Sylvi Listhaug i sin første tale til landsmøtet som partileder.


Det er derfor ingen enkel øvelse å gå fra å være ansvarlig regjeringsparti til et fristilt opposisjonsparti.

Det til tross viste helgas digitale landsmøte at partiet nå føler de er ute av det fengselet som Listhaug beskrev livet i regjering som. Mens forslaget til nytt program varslet en nedtrapping av formuesskatten, var beskjeden fra landsmøtet at den skal bort i sin helhet. Et flertall skjerpet også formulering om vindkraft, der partiet nå «prinsipielt» er mot vindkraft på land. Et forslag fra et mindretall i programkomiteen om at utestedene selv skulle bestemme skjenketidene, fikk flertall på landsmøtet.


Sylvi Listhaug har sintere følgere enn Siv Jensen

Sylvi Listhaug, som lørdag ble valgt til ny Frp-leder etter Siv Jensen, åpner nå for å legge om stilen noe på Facebook.


På denne måten har Frp skaffet seg et program å drive valgkamp på i håp om å vinne tilbake velgerne som har gått til Senterpartiet. Det er gjenkjennelig Frp-politikk godt egnet for et parti som ikke trenger ta ansvar, lite egent for et parti som har regjeringsambisjoner.

Om dette er tilstrekkelig til å løfte partiet opp igjen til gamle høyder gjenstår å se. Partiet ligger med brukket rygg i de største byene, og de har ikke fått noe løft på meningsmålingene etter at Siv Jensen pekte ut Listhaug som sin arvtaker.

Listhaug har en stor jobb foran seg for å løfte Frp opp til gamle høyder. Valget til høsten kan komme for tidlig for hennes prosjekt med å bygge det partiet hun vil at Frp skal være.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder