Et korona-sertifikat skal åpne dørene til konserter og reiser. De som står bakerst i vaksinekøa må imidlertid se langt etter dette, om de da ikke frivillig velger en vaksine som Folkehelseinstituttet ikke anbefaler.

Hver for seg er dette diskutabelt.

Når regjeringen velger å kombinere begge, kan det bli virkelig innfløkt og tvilsomt.

Onsdag la regjeringen fram sin nye vaksinestrategi.. 18-24-åringene flyttes fram i vaksinekøa. Det samme skjer med 24 kommuner på Østlandet med høyt smittetrykk.

Barnehageansatte og lærere må finne seg i å vente i kø med alle andre.

Så er det bestemt at AstraZeneca-vaksinen rykkes ut av det norske vaksineprogrammet. Denne vaksinens «søskenbarn», Janssen-vaksinen, står fortsatt på vent. Begge deler skyldes risiko for sjeldne, men alvorlige bivirkninger.

Regjeringen vurderer imidlertid å gi Janssen-vaksinen til de som frivillig ønsker å ta den.

Blir dette konklusjonen, skjer det på tross av FHIs advarsler.

FHI frykter at dødsfall blant friske personer på grunn av bivirkninger av denne vaksinen kan svekke tilliten til vaksinasjonsprogrammet, og nøre opp under vaksineskepsisen i deler av befolkningen.

Den samme innvendingen hadde flertallet i det regjeringsoppnevnte Vorland-utvalget, sjøl om utvalget landet på motsatt konklusjon.

Regjeringens begrunnelse ligner mye på mindretallets syn om at det er enkeltindividet som best er i stand til å vurdere sin situasjon - eller som statsminister Erna Solberg (H) sier: «(Det er) grenser for hvor formynderstat vi skal være».

Helsedirektoratet skal nå utrede hvordan en slik ordning skal utformes.

Det blir ikke bare enkelt.

Vaksinen skal bare tilbys på resept. Det betyr at en lege må inn i bildet og også være den som informerer om risikoen. Siden de fleste i risikogruppene nå er vaksinerte, vil det være personer med lav risiko for alvorlig Covid-sykdom som tropper opp her.

På samfunnsnivå er det gode grunner til at flest mulig også i disse gruppene lar seg vaksinere. På et individnivå vil det handle om å få tidligere tilgang på «goder» som koronasertifikatet kan gi.

Vi kan altså havne i en situasjon der leger skriver ut resept på medisiner som FHI ikke anbefaler brukt, og gi den til personer som ikke trenger dem av hensyn til egen helse.

Da blir dette komplisert.

Den danske Lægeforeningen har anbefalt sine medlemmer om å være «yderst forbeholdne» med dette.