Sunnmørsposten mener:

Helt unødvendig vaksinekamp

Unødvendig: Regjeringen har startet en helt unødvendig kamp om vaksiner. Ordførere over hele landet reagerer kraftig. Her statsminister Erna Solberg og kultur- og likestillingsminister Abid Raja.  Foto: Gorm Kallestad

Leder

Regjeringen har startet en helt unødvendig kamp om vaksiner. Ordførere over hele landet reagerer kraftig. Statsminister Erna Solberg synes selv å være i tvil om hvor smart det er å sette i gang en omfattende omfordeling av vaksiner.

«Spørsmålet var om det var verdt å lage bråk, og vi visste det ville bli mye styr», sa Solberg i Politisk kvarter i NRK P2 fredag morgen.


Solberg forsvarer vaksinestrategi: – Gevinst for alle deler av landet

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at det var en vanskelig vurdering å skjevfordele koronavaksiner til hardt rammede kommuner, men forsvarer planen.


Det dreier seg om at 24 hardt rammede kommuner på det sentrale Østlandet får 60 prosent flere vaksiner fra midten av juni og utover.

Reaksjonene fra en rekke ordførere, deriblant Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal og Vestnes-ordfører Geir Inge Lien, er forståelige. Den skjevfordelingene en nå legger opp til kommer på feil tidspunkt.

Det skjer når Oslo omsider ser ut til å ha klart å få kontroll på smitten, samtidig som den går ned i de fleste av kommunene i Viken.


Ordførere ber om møte med statsministeren om vaksinefordeling

Ni ordførere i Vestfold og Telemark ber om at regjeringen vurderer omfordelingen av vaksiner på nytt. De vil ha et møte med statsministeren.


Samtidig har både Ålesund, Vestnes, Porsgrunn, Skien og Tynset blitt rammet av store smitteutbrudd. I en slik situasjonen framstår den skjevfordelingen regjeringen nå legger opp til som urimelig.

Regjeringen har flere ganger de siste månedene fått faglige anbefalinger om en omfordeling av vaksiner. I en rapport som ble lagt fram i april konkluderte ekspertene i Holden-utvalget med at langt flere vaksiner til områder med høy smitte over tid, vil gi færre syke og døde. Også Folkehelseinstituttet har argumentert for dette.

At en legger til grunn for vaksineringen at alle innbyggere, uansett hvor de bor har en rett til å bli beste mulig beskytta mot smitte, alvorlig sjukdom og død, tror vi at vi alle kan slutte opp om. Det førte også til at Oslo, og noen av de hardest ramma kommunene i Viken, fikk en viss økning i tallet på vaksinedoser.


Aurdal er bekymret for vaksinasjonsplanen til regjeringen: – Vi har opplevd her i Ålesund hvor raskt dette kan blusse opp

Onsdag ettermiddag, like før mange tok langhelg, valgte regjeringen å presentere en plan som vil bety flere vaksiner til Oslo - på bekostning av blant andre Ålesund.


Spørsmålet om en mer omfattende skjevfordeling har regjeringen skjøvet foran seg, med det som resultat at de vil gi langt flere vaksiner til Oslo på et tidspunkt der byen er i ferd med å få kontroll med smitten og har startet en lenge etterlengta gjenåpning.

Det som gjør dette enda mer krevende er at det ser ut til å bli knyttet stadig flere goder opp mot det å bli vaksinert. Et koronapass vil kunne gi fullvaksinerte helt andre friheter enn de som ennå ikke er vaksinert. Det gjør det enda verre å få forståelse for en skjevfordeling mellom kommunene.


Nakstad: Lokale utbrudd er ikke nok til å få flere vaksiner

FHI sier det ikke er klart hvilke kommuner som vil få ekstra vaksiner, mens Helsedirektoratet påpeker at lokale utbrudd ikke er nok for å få flere vaksiner.


Vi har den siste måneden sett en betydelig nedgang i smitten. Tallet på sjukehusinnleggelser er nede på et nivå som på ingen måte utfordrer kapasiteten i helsevesenet, og tallet på døde som følge av covid-19 sjukdom er svært lavt. Det, sammen med at vi de neste ukene og måneden får god tilgang på vaksiner, gjør at vi mener regjeringen snarest mulig bør legge bort planene om en omfattende omfordeling av vaksiner.

Det er rett og slett ikke nødvendig all den tid alt tyder på at vi har god kontroll på smittesituasjonen.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder