Sunnmørsposten mener:

«Urimelig bruk av koronastøtte»

Forsvarer: Kulturminister Abid Raja (V) forsvarer at store kulturinstitusjoner har tjent på å permittere ansatte og stenge dørene mens de har mottatt store summer i koronastøtte.  Foto: Gorm Kallestad/ NTB

Leder

Store kulturinstitusjoner har tjent på å holde stengt og permittere ansatte, mens de har mottatt betydelige beløp i koronastøtte. I praksis har staten betalt lønnen til de ansatte nesten to ganger.

Dette er det grunn til å stille kritiske spørsmål ved.

Kulturministeren avfeier derimot hele problemstillingen, og vil heller ikke høre snakk om konsekvenser for årets støtte til institusjonene. En så steil holdning bygger ikke akkurat tillit.


Raja: – Jeg håper møringene tar en prat med Listhaug om dette

Kulturmiinister Abid Raja (V) og Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt uenige om hva som må skje med kulturinstitusjonene som har fått koronakompensasjon og gått med overskudd.


I forrige uke offentliggjorde Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen en oversikt over de 50 største kulturinstitusjonene på statsbudsjettet som har mottatt koronastøtte. Den viste at svært mange av dem hadde økt overskuddene.

Som så mange andre som lever av å samle folk, stengte de i fjor dørene for publikum og permittert ansatte. At det var riktig ut fra et smittevernhensyn er udiskutabelt.

At det var riktig å betale ut store summer i koronastøtte til disse institusjonene, er mer tvilsomt.


Listhaug: - Hva har Møre og Romsdal med saken å gjøre?

Frp-lederen svarer på kommentarene fra kulturministeren.


Den Norske Opera er ikke en hvilken som helst butikk. Det er heller ikke de 49 andre mottakerne av koronastøtte i denne oversikten, inkludert Teatret Vårt, Nynorsk kultursentrum og Musea på Sunnmøre.

Alle har det til felles at betydelige deler av inntektene kommer som offentlig støtte. Skattepenger dekker altså allerede deler av kostnadene, også lønn til ansatte.

Når ansatte blir permitterte og må gå på dagpenger samtidig som institusjonene beholder statsstøtta, slår dette sammen med sparte kostnader rett inn på bunnlinja.


Raja med ny millionstøtte til scener og museer - museumsdirektør storfornøyd

Regjeringen vil gi 200 millioner kroner til scener og museer for å holde hjulene i gang til våren og Ole Bull-museet får penger til å starte akutt vedlikehold.


På toppen av dette har de altså mottatt store summer i koronastøtte.

Slikt blir det god butikk av.

Overskuddene har økt voldsomt for enkelte av institusjonene. Selv om noe av forklaringen på dette ligger andre steder enn i koronastøtte og permitteringer, framstår det som urimelig.

Det skal ikke lønne seg å stenge dørene.

Formålet med korona-krisepakkene har vært å hindre konkurser, sikre framtidig aktivitet og stimulere til aktivitet i næringsliv, kulturliv og frivillig sektor. Ikke til å skape store overskudd.


Avmålt optimisme i revidert nasjonalbudsjett

I revidert nasjonalbudsjett for 2021 foreslår regjeringen å bruke 402,6 milliarder kroner fra oljefondet. Det er 90 milliarder mer enn i statsbudsjettet i høst.


Kanskje var ikke dette så lett å forutse dette resultatet da krisepakkene til kulturinstitusjonene ble gitt. Nå veit vi det. Da bør kulturministeren være villig til å se på det.

Når han svarer Frp-leder Sylvi Listhaugs krav om tilbakebetaling med at det også vil ramme kulturinstitusjoner i Møre og Romsdal, er det over grensen for hvilke usakligheter en statsråd bør tillate seg.

Det vitner også om en statsråd som ikke tar sitt ansvar på alvor.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder