Denne uken får samtlige stortingsrepresentanter tilbud om koronavaksine. Nå sier en rekke representanter nei til tilbudet. Det minner om valgkamp og frykt for å bli oppfattet som at en sniker i køen.

Hver enkelt stortingsrepresentant er ikke viktigere enn folk flest, men i sum utgjør de 169 representantene den viktigste delen av vårt demokrati. Når vi nå er kommet dit i vaksineringen at de fleste i risikogruppene har fått sin første dose, ser vi ingen problemer med at 500 vaksinedoser settes av til Stortinget, Høyesterett og nøkkelpersonell i departementet med samfunnskritiske oppgaver.

I de kommende ukene vil det bli sendt ut rundt 200 000 vaksinedoser i uka. De 500 som er avsatt til blant andre Stortinget betyr derfor fint lite i forhold til vaksinering av helsepersonell og lærere. Det er derimot med å sikrer at vi har en fungerende nasjonalforsamling og at vi har politikere som kan møte folk og drive valgkamp gjennom sommeren.

125 kommuneleger har signert et opprop der de skriver at knappe fire uker før sommerferien har regjeringen prioritert seg selv og stortingspolitikerne. De mener dette bryter med den solidariske vaksinasjonsmodellen vi har valgt. Dette er en lettvint argumentasjon. I et valgår er det som regel fint lite ferie for stortingspolitikere med ambisjon om gjenvalg.

Dette dreier seg ikke om at de på toppen av samfunnet ordner ting for seg selv. Det er derimot en fornuftig beslutning for å sikre at vi har demokratiske institusjoner som fungerer som de skal. At vi i denne fasen av pandemien velger å sikre at det skjer gjennom vaksinering av stortingsrepresentantene, er etter vår oppfatning uproblematisk.

I tillegg til å være i beredskap for å kunne komme sammen dersom det skjer noen dramatisk i utviklingen av pandemien, skal stortingspolitikerne ut å møte folket i den ventende valgkampen. Der skal de stå til rette for hva de har utrettet siste perioden, og de skal fortelle folk hva de håper å få gjennomført den kommende valgperioden. At det kan skje uten at stortingsrepresentantene sprer smitte bør være en fordel for alle parter.

Vi ser at det dette kan brukes til å skape politikerforakt ved at en her plukker ut en mindre gruppe som får en forrang i køen. Når SV-leder Audun Lysbakken, Frp-leder Sylvi Listhaug og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum nå sier nei til vaksinen, nører de opp under denne misnøyen.

Det er snart valg der «folk flest» og «vanlige folk» er slagordene som skal kapre stemmer. Vi mener stortingsrepresentantene bør ta vaksinen, og deretter komme seg ut og møte vanlige folk uten å risikere dra med dere smitte fra sted til sted.