Muntlig eksamen avlyses over hele landet. Det er ingen overraskelse. Mer overraskende er det hvor lang tid det tok før kunnskapsministeren konkluderte og hvordan hun argumenterer.

De første elevene skulle hatt sin eksamen i dag. Først i går dro statsråden i nødbremsen.

Den beslutningen kunne vært tatt før. Det er svært vanskelig å se hvorfor det ikke ble gjort.

I «Politisk kvarter» onsdag holdt kunnskapsminister Guri Melby (V) hardt fast på at muntlig eksamen skulle gjennomføres, selv om hun hadde «kjempesympati» for elevene som svettet over bøkene.

Siden skriftlig eksamen ble avlyst i februar, har motstanden mot å gjennomføre muntlig økt.

Skoleeiere, lærere, elever, KS og Utdanningsdirektoratet har enten bedt om avlysning eller gitt uttrykk for tvil om forsvarligheten. Senest tirsdag mottok hun et brev fra samtlige fylkesordførere med bønn om avlysning.

Ikke minst har det vært reist tvil om muntlig eksamen i koronaåret 2021 kan bli rettferdig og likeverdig.

Likevel holdt hun altså helt til torsdag morgen fast på at loven krever gjennomføring, og at kun smittevernhensyn – ikke undervisningssituasjonen, kan hjemle avlysning. Ansvaret for en slik beslutning skubbet hun over på den enkelte kommune og FHI.

Torsdag morgen avlyste hun altså – 24 timer før de første elevene skulle i ilden.

For elevene som er påført unødig stress og press, er kanskje ingen skade skjedd. De kan puste lettet ut, og slipper å gå gjennom en eksamen under vanskelige og urettferdige forhold.

Likevel er det verdt å dvele ved statsrådens håndtering og begrunnelse.

Nå sier Melby at det er flere tusen elever og mange hundre lærere i karantene, og at Kunnskapsdepartementet ikke kan være sikre på at det vil være mulig å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen.

Om ikke ordrett, så er dette nettopp essensen i budskapet fra alle som har advart og bedt om avlysning. Da var det ikke godt nok.

Smittetrykket er heller ikke vesentlig endret de siste ukene. Prognosene er ikke dramatisk endret.

FHIs ukerapporter viser fortsatt betydelig forskjell mellom fylkene. Nasjonalt har de to siste ukene vist en viss økning i smitte og R-tall, men det var ventet som følge av lettelser i restriksjonene.

Så hva er det kunnskapsministeren vet som hun ikke visste onsdag?

Sannsynligvis ingenting.

Så hva forteller dette? At vi fortsatt har en kunnskapsminister som vingler, nøler og kommuniserer utydelig. Nå har hun i tillegg fått en streik i fanget. Skal vi tro de streikende, vil det ikke holde med «kjempesympati» der heller.