Sunnmørsposten mener:

«Politiaksjoner i juridiske gråsoner»

800 tatt: Australsk politi stod denne uka sammen med FBI og europeiske politimyndigheter bak pågripelsen av over 800 mistenkte bakmenn i kriminelle nettverk verden over i operasjonen Trojan Shield.  Foto: Ap/ NTB

Leder

Mer enn 800 personer verden over er pågrepet i en internasjonal politiaksjonen de siste dagene, mange mistenkt for å være bakmenn i store kriminelle nettverk.

Aksjonen viser tydelig verdien av internasjonalt politisamarbeid.

Samtidig viser den også hvordan politiet bryter barrierer i kampen mot de kriminelle, både teknologiske og lovmessige.


Ni pågrepne i Norge i internasjonal storaksjon

Tre av de ni norske pågripelsene knyttet til den internasjonale politiaksjonen Trojan Shield ble gjort i Innlandet og én i Sørvest politidistrikt.


Politiet i 16 land, inkludert i Norge, aksjonerte samtidig denne uka i politioperasjonen «Trojan Shield». Under ledelse av amerikanske FBI har flere hundre kriminelle nettverk blitt overvåket og infiltrert siden senhøsten 2018.

Det startet med at FBI tok seg inn i krypteringstjenesten Phantom Secure. Kriminelle nettverk ble sprengt. Andre måtte finne seg nye måter å kommunisere på.

For mange ble det plattformen Anon, solgt inn til de kriminelle av en av hjernene bak Phantom Secure etter løfte om redusert straff.


Hemmelig politiapp førte til pågripelser av hundrevis av kriminelle verden rundt

En internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land, blant dem Norge, ser ut til å være involvert.


Fra 2018 og fram til 7. juni i år sikret de seg kopier av 27 millioner meldinger, og overvåket alt fra store narkohandler til bestilling av drap i sanntid.

Nå forteller de hvordan de gjorde det for å fortelle de kriminelle at ikke noen krypterte tjenester er trygge. Tidligere er tjenester som Phantom Secure, EncroChat og Sky Global også sprengt.

Sett opp mot resultatene er det ikke vanskelig å se verdien av denne typen innsats og metoder.


Svensk politi: Over 100 tonn narkotika blir smugla kvart år

Narkotikasmuglinga til Sverige kan vere langt større enn tidlegare anteken, meiner svensk politi, som anslår at det kan dreie seg om 100–150 tonn i året.


Kriminelle opererer og organiserer seg på tvers av landegrenser. Da må også politiet gjøre det. Når de kriminelle tar i bruk ny teknologi i en stadig mer nådeløs og kynisk kriminell virksomhet, må politiet følge etter.

Det er lett å forsvare at politiet tar i bruk nye metoder. Også norske politikere må sørge for at de har ressursene, kompetansen og kapasiteten til å gjøre det.

Samtidig må vi ha en debatt om hvor grensene skal gå.


Gigantaksjon mot kryptert nettverk førte til over 20 siktingar frå Kripos

Kripos har sikta 21 personar som følgje av ein stor internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet.


Metodene er grenseoverskridende på mer enn en måte.

Overvåking tillates normalt bare ved skjellig grunn til mistanke og er underlagt domstolskontroll.

I de nevnte aksjonene overvåkes all trafikk, og kan komme til å omfatte kommunikasjon mellom advokater og klienter, presse og kilder eller mellom mennesker som rett og slett bare vil verne om privatlivet og personvernet.

I «Trojan Shield» har FBI tilpasset seg ved å gå til land med en liberal lovgivning på overvåkning for å operere friere. Dette kan se ut som et forsøk på å omgå nasjonal lovgiving.

Dette er altså en gråsone også i amerikansk målestokk.

I slike gråsoner bør ikke politiet gå aleine. Her må regjering og Stortinget som lovgiver følge norsk politi.

De må tegne kartet over hvor grensene går.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder