Mer enn 800 personer verden over er pågrepet i en internasjonal politiaksjonen de siste dagene, mange mistenkt for å være bakmenn i store kriminelle nettverk.

Aksjonen viser tydelig verdien av internasjonalt politisamarbeid.

Samtidig viser den også hvordan politiet bryter barrierer i kampen mot de kriminelle, både teknologiske og lovmessige.

Politiet i 16 land, inkludert i Norge, aksjonerte samtidig denne uka i politioperasjonen «Trojan Shield». Under ledelse av amerikanske FBI har flere hundre kriminelle nettverk blitt overvåket og infiltrert siden senhøsten 2018.

Det startet med at FBI tok seg inn i krypteringstjenesten Phantom Secure. Kriminelle nettverk ble sprengt. Andre måtte finne seg nye måter å kommunisere på.

For mange ble det plattformen Anon, solgt inn til de kriminelle av en av hjernene bak Phantom Secure etter løfte om redusert straff.

Fra 2018 og fram til 7. juni i år sikret de seg kopier av 27 millioner meldinger, og overvåket alt fra store narkohandler til bestilling av drap i sanntid.

Nå forteller de hvordan de gjorde det for å fortelle de kriminelle at ikke noen krypterte tjenester er trygge. Tidligere er tjenester som Phantom Secure, EncroChat og Sky Global også sprengt.

Sett opp mot resultatene er det ikke vanskelig å se verdien av denne typen innsats og metoder.

Kriminelle opererer og organiserer seg på tvers av landegrenser. Da må også politiet gjøre det. Når de kriminelle tar i bruk ny teknologi i en stadig mer nådeløs og kynisk kriminell virksomhet, må politiet følge etter.

Det er lett å forsvare at politiet tar i bruk nye metoder. Også norske politikere må sørge for at de har ressursene, kompetansen og kapasiteten til å gjøre det.

Samtidig må vi ha en debatt om hvor grensene skal gå.

Metodene er grenseoverskridende på mer enn en måte.

Overvåking tillates normalt bare ved skjellig grunn til mistanke og er underlagt domstolskontroll.

I de nevnte aksjonene overvåkes all trafikk, og kan komme til å omfatte kommunikasjon mellom advokater og klienter, presse og kilder eller mellom mennesker som rett og slett bare vil verne om privatlivet og personvernet.

I «Trojan Shield» har FBI tilpasset seg ved å gå til land med en liberal lovgivning på overvåkning for å operere friere. Dette kan se ut som et forsøk på å omgå nasjonal lovgiving.

Dette er altså en gråsone også i amerikansk målestokk.

I slike gråsoner bør ikke politiet gå aleine. Her må regjering og Stortinget som lovgiver følge norsk politi.

De må tegne kartet over hvor grensene går.