Sunnmørsposten mener

Byggmester Erna

Statsminister Erna Solberg (H) oppsummerte det siste halve året fredag. Foto: Hanna Johre / NTB  Foto: Hanna Johre

Leder

Erna Solberg har bygget veger, jernbane, sjukehus, universitetsbygg og kulturbygg i et omfang knapt noe statsminister før henne. Byggebonanzaen, eller å ruste Norge fra framtiden som Erna selv velger å kalle det, blir et av hennes viktigste kort på hånden i valgkampen vi skal inn i.

Fredag holdt hun sin tradisjonelle halvårige pressekonferansen for å oppsummere hva regjeringen har fått til. Pressekonferansen holdt hun på terrassen på det nye Nasjonalmuseet. Et bygg som ikke blir ferdig før til våren neste år, men der prislappen etter det vante overskridelsene blir på over fem milliarder kroner.


Erna Solberg om mulig regjeringsskifte: – Jeg har ikke tenkt å gi meg

Til tross for dårlige meningsmålinger den siste tiden er statsminister Erna Solberg (H) kamplysten før det kommende valget.


Etter åtte år som statsminister kan Solberg tillate seg litt selvskryt. Hun fikk et kraftig oljeprisfall i fanget i 2014 og en pandemi å hanskes med det siste halvannet året. Begge deler vil mange si hun har håndtert godt.

Hun har klart å holde sammen et slags bredt borgerlig samarbeid. Samtlige budsjetter de siste åtte årene er vedtatt av firkløveret Høyre, Frp, Venstre og KrF. Det samme er den faste revidering av budsjettene hver vår. Det har Solberg klart, ikke minst gjennom en raus bruk av penger fra et stadig voksende oljefond. Den tiden Høyre var opptatt av å kutte i offentlige utgifter slik at offentlig sektor ikke ble for stor sammenlignet med privat sektor, er definitivt forbi.

Men nå er det en gang slik at valg ikke vinnes på hva du har gjort, men hva du har tenkt å gjøre. Og her er Solberg mer utydelig. Få folk tilbake i jobb etter pandemien, skape nye arbeidsplasser i privat sektor og fortsette moderniseringen av Norge, er sakene hun legger på bordet for velgerne.


Sunnmørsposten mener

Ernas etterlysning av Sylvi


Om det er tilstrekkelig gjenstår å se. Meningsmålingene er dyster lesning for dem som håper på en fortsatt borgerlig regjering.

Høyres sterkest kort er ikke hva de har å tilby av ny politikk eller nye reformer. Deres sterke kort er Erna Solbergs personlige popularitet. Hennes ujålete og direkte væremåte har gjort henne til en ny landsmoder.

Denne populariteten i kombinasjon med hva regjeringen kan vise til av konkrete resultater de siste årene, vil etter alt å dømme føre til at Høyre kommer til å gjøre et bra valg.


Statsministeren om kommunesamanslåing:

Reknar med det vil roe seg ned i Haram

– Dei aller fleste kommunesamanslåingane har vore vellukka. Det trass i eit år med pandemi.


Etter alle solemerker er ikke det nok til at Solberg får fire nye år i statsministerstolen, da KrF, Venstre og Frp alle som en sliter tungt på meningsmålingene.

Erna Solberg har uansett skrevet seg inn med gullskrift i Høyres historie, selv om mye akkurat nå tyder på at det kan gå lenge til neste gang en Høyre-statsminister klarer skape et bredt borgerlig samarbeid.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder