Mens samfunnet gradvis åpnes etter pandemien fortsetter arbeidsledigheten å synke. Det er nå 3.283 personer i fylket som er registrert helt ledige. Det utgjør 2,4 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten går ned på Sunnmøre og Nordmøre, mens en i Romsdal opplever en svak oppgang.

Dette er i tråd med utviklingen i landet for øvrig. På landsbasis er nå ledigheten nede på 2,9 prosent. Oslo har den høyeste ledigheten med fire prosent ledige, mens Nordland har lavest ledighet med kun 1,9 prosent.

Nedgangen i arbeidsledigheten henger sammen med at det utlyses stadig ny stillinger. I juni ble det i fylket utlyst neste 2.800 nye stillinger. Det er 700 flere enn i mai, og det høyeste tallet på utlyste stillinger i løpet av en måned så langt i år.

Her er det en klar sammenheng mellom åpningen av samfunnet og tilgang på nye jobber. Vi ser nå hvordan deler av turistnæringen ikke klarer å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft. Det er mangel på blant annet kokker.

Samtidig ser vi at det er ganske store forskjeller kommunene mellom. Kommunene på ytre søre Sunnmøre har den høyeste ledigheten i fylket. Hareid har 4,4 prosent helt ledige, Herøy 4,2 prosent og Ulstein 3,5 prosent ledige. Dette er kjerneområdene for den maritime industrien på Sunnmøre, og det gir en indikasjon på de vanskelighetene denne bransjen er i.

I motsatt ende av skalaen finner vi Sykkylven med en ledighet på kun 1,1 prosent. Nå søker 13 ulike bedrifter i industribygda etter til sammen 50 nye medarbeidere.

Disse forskjellene i ledighet kontra behovet for nye ansatte, illustrerer viktigheten av lavere ferjepriser og satsing på samferdselsutbygginger som kan knytte sammen større bo- og arbeidsmarkedsregioner. Den fleksibiliteten i arbeidsmarkedet det gir ved å kunne bo i en kommune, og jobbe i en annen, er et viktige tiltak både for å holde arbeidsledigheten nede og for at bedrifter som trenger arbeidskraft klarer å skaffe seg det.

Mye tyder på at ledigheten vil fortsette å synke utover sommeren og høsten. Å få ledige raskt tilbake i jobb er svært viktig for å forhindre at pandemien fører til at mennesker blir skjøvet ut av arbeidsmarkedet og ender i langvarig ledighet med reduserte muligheter for å komme tilbake i arbeid.

Slik det nå ser ut kan vi klare å komme oss ut av pandemien uten at en vedvarende høy arbeidsledighet biter seg fast. Det skal vi være svært glade for.