Trusselen fra høyreekstreme er ikke redusert siden vi markerte samholdet og motstanden mot terroren med rosetog. Radikalisering og rekruttering til voldsdyrkende ekstreme miljøer i Europa skjer fortløpende også i dag.

Høyreekstreme står etter ekstreme islamister også i dag for den største terrortrusselen i Norge.

Selv om det er mest sannsynlig at det er enslige soloterrorister som vil komme til å stå bak et eventuelt nytt terroranslag mot norske mål, står de dessverre ikke alene. De kommer ikke fra ingenting.

I dag er det ti år siden den verste voldshandling etter krigen på norsk jord. 77 mennesker ble brutalt drept av en terrorist som delte tankegods med ytterliggående høyreradikale.

Terroraksjonen var han alene om, men ikke ekstremismen.

Terroristen kom ikke fra ingenting. Han var påvirket av andre terrorister og av høyreekstremt tankegods. Senere har også han påvirket andre, som terroristen som drepte 50 i angrepene mot muslimer i bønn i Christchurch 2019.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) offentliggjorde denne uka en rapport om utviklingstrekk ved høyreekstremismen. Bildet den tegner sammenfaller i stor grad med trusselvurderingen fra tidligere i år og tilsvarende trusselvurderinger fra danske PET og svenske Säpo.

De slår fast at en soloterrorist eller en liten gruppe i periferien av et høyreekstremt miljø utgjør den største terrorfaren, nest etter islamistiske ekstremister.

Slike aksjoner trenger ikke store forberedelser og organisering, og kan være vanskelig å forutse og forhindre.

Ekstremismen oppstår ikke i et vakuum. De høyreekstreme miljøene henter næring og rekrutterer tilhengere i en polarisert samfunnsdebatt. Der finner de støtte for fiendebilder og trusselbilder.

I ideologisk lukka og ofte transnasjonale ekkokammer akselererer radikaliseringen.

Dehumanisering av annerledes tenkende og troende og dyrking av høyreekstremt tankegods gir grobunn til terrorisme. Ikke alle i slike nettverk vil sjøl noen gang ty til vold. Men når en trer ut av rekka og gjør det, kan vi ikke si at de kom ut av ingenting.

Vi trådte ikke feil da vi gikk i rosetog. Vi trådte ikke feil da vi valgte å møte hat med kjærlighet. Det var samlende.

Men dersom vi aksepterer hatprat eller en offentlig debatt der vi fiendestempler mennesker med en annen tro eller politisk overbevisning, marsjerer vi i feil retning. Da har vi svart med naivitet.

En slik debatt gir ekstremistiske miljøer næring.

Fra slike miljøer kan den neste soloterroristen tre fram.