Koronautbruddene i Ålesund, Volda og Ørsta skal tas på alvor. Men situasjonen er nå helt annerledes enn for bare måneder siden. Vaksineringen gjør at sannsynligheten er liten for at mange blir alvorlig sjuke som følge av den koronasmitten som nå sprer seg.

De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at rundt 75 prosent av alle innbyggere over 18 år i Ålesund kommune har fått sin første dose med koronavaksine. De tilsvarende tallene fra Ørsta og Volda er rundt 80 prosent. Selv om den langt mer smittsomme delta-varianten av viruset kan gi noe mer sjukdom, konkluderer fagmiljøene entydig med at de vaksinen vi bruker gir oss god beskyttelse mot alvorlig sjukdom.

Det er dette som gjør at de økte smittetallene vi ser i hele landet, og de svært høye tallene på smitta som vi har akkurat nå har i vårt område, etter alt å dømme ikke vil få dramatiske konsekvenser i form av alvorlig sjukdom og mange sjukehusinnleggelser. Selv om vi de siste ukene har sett stigende smitte er tallet på sjukehusinnleggelser under 20 personer i hele landet. De som nå blir smittet er unge friske personer, som selv om de er uvaksinert, i liten grad blir alvorlig sjuke.

Frykten for stor dødelighet blant eldre mennesker, og overbelastning av sjukehusene, var årsakene til at regjeringen i fjor vinter trykka på den store røde knappen og stengte ned samfunnet. Den gang var det helt nødvendig. Vi husker alle tv-bildene fra Italia, Frankrike og USA. Bilder som skremte oss, og fortalte at dette var et virus som kunne gi sjukdom det var grunn til å ta på det største alvor.

Vaksinene har fått oss ut av denne situasjonen. Norge er ekstra godt stilt da de aller fleste takker ja til tilbudet om vaksine. Vi ligger an til en vaksinasjonsgrad opp mot 90 prosent. Det er svært høyt og gir oss i sum en meget god beskyttelse.

Folkehelseinstituttet ber nå om en debatt om hvor mange sjukehusinnleggelser og dødsfall vi kan akseptere som følge av koronaviruset. Hvilke risikoer vi er villige til å ta målt opp mot de ulempene inngripende tiltak har. Vi tror dette vil bli en viktig debatt da vi neppe noen gang blir kvitt selve viruset, men at vi må leve med det som et av flere forkjølelsesvirus.

Men dette betyr ikke at vi kan slutte helt med å sette inn tiltak når en får utbrudd som de vi nå ser. Å begrense sosial omgang for en periode, holde avstand og være nøye med håndhygiene er fortsatt gode råd som folk må overholde for å stoppe den økte smitten.

Men vi har vanskelig for å se at disse utbruddene skaper grunnlag for å vedta nye forskrifter om nedstenging av samfunnet. Den fasen er vi etter alt å dømme forbi takket være effektive vaksiner.