De første afghanske flyktningene har allerede kommet til Tyrkia. De siste tilgjengelige tallene viser at rundt 270.000 personer er internt fordrevet i Afghanistan som følge av at Taliban tar kontroll over stadig nye landområder. Europa og Norge må etter alt å dømme forberede seg på en ny flyktningstrøm fra det krigsherja landet.

Det pågår nå fredsforhandlinger mellom den afghanske regjeringen og Taliban både i Doha og Moskva. Om disse forhandlingen mislykkes og volden ikke dempes vil flyktningstrømmer etter alt å dømme eskalere.

Taliban er en islamsk fundamentalistisk bevegelse med en bokstavtro tolkning av koranen. De praktiserer også en streng sharia-lovgivning. Store deler av den afghanske befolkningen frykter denne brutale opprørsorganisasjonen som har hatt fotfeste i landet siden midt på 1990-tallet. I tillegg operer fortsatt IS og en rekke andre militsgrupper i landet.

Og som om dette ikke var nok står de midt i en koronapandemi de på ingen måte har kontroll på, en økonomisk kollaps og en alvorlig tørke.

Ifølge nyhetsnettsteder med god innsikt i det som nå skjer i Afghanistan skal Taliban kontrollerer litt over 200 av de drøyt 400 distriktene landet er delt inn i. Til sammenligning kontrollere regjeringen rundt 80 distrikter.

Offensiven fra Taliban skjer etter at de amerikanske og internasjonale styrkene, inkludert de norske, er på vei ut av Afghanistan.

Kampene mellom Taliban og myndighetene gjør at flere internasjonale hjelpeorganisasjoner også har trukket seg ut av landet. Norsk UD har gitt beskjed til alle nordmenn som oppholder seg der om å forlate landet.

EU er i gang med å forberede enn hjelpepakke til Afghanistan og nabolandet Tadsjikistan gjør seg klare til å ta imot inntil 100.000 flyktninger.

Utlendingsdirektoratet sier de har startet forberedelsene til å ta imot svært mange afghanere. De tar nå i bruk beredskapsplaner som ble laget etter flyktningbølgen vi hadde i 2015.

Etter at pandemien effektivt har stengt grensene bør vi nå forberede oss på en ny situasjon med mennesker på flukt fra krig og vold. En ny flyktningstrøm fra Afghanistan vi komme på toppen av den vi nå ser øke over Middelhavet fra Afrika. Fra før har vi flere fulle flyktningleirer i Sør-Europa.

Økt hjelp til nabolandene må på plass for å forsøke å stoppe noe av flyktningstrømmen, men det er neppe nok. Land som Hellas, Tyrkia og Italia vil nok fremme klare krav om at resten av Europa må stille opp for å løse den krisen som er under oppseiling.

Norge må være forberedt på å ta sin del av dette ansvaret.