FNs klimapanel skriver med store bokstaver det de har sagt før. Vi er i en krise. Den krisa skaper vi sjøl, og bare raske og radikale tiltak kan spare oss for de verste konsekvensene.

Vi har kort tid på oss.

Målene fra Parisavtalen i 2015 er trolig allerede uoppnåelige. Nå handler det om å komme under to graders-målet, ikke 1,5 grader slik verdens ledere ble enige om for bare litt over fem år siden.

Det er åtte år siden FNs klimapanel leverte sin siste hovedrapport. Mandag ble første del av den sjette hovedrapporten siden 1990 presentert. Denne bygger på mer enn 14.000 publiserte studier.

Den viktigste forskjellen fra fra forrige rapport er at forskerne nå er sikrere enn tidligere.

Kunnskapsgrunnlaget er større og analysene er mer avanserte og mer presise. Der de før snakket om svært høy sannsynlighet, sier de nå at det er udiskutabelt at klimaendringene er menneskeskapte. Dette er fysikk, ikke tro. Sammenhengen er nesten linjær.

Koblingen mellom global oppvarming og ekstremvær er også tydeligere enn før.

Klimaskeptikerne finnes fortsatt, selv om de er færre. Disse bør spole 30 år tilbake. Flere av prognosene fra den første klimarapporten har truffet nær blink.

Klimapanelet forutså da at temperaturen ville stige med 0,3 grader per tiår. Fasiten til britiske Met Office er 0,27 grader. Det var ventet at havnivået ville stige med 8 til 29 centimeter fram til 2030. Det har steget med 9 centimeter så langt, med en økende tendens.

Bedre kunnskapsgrunnlag, analyser og modeller er det enda større grunn til å lytte til klimapanelets advarsler enn i 1990.

Noen av konsekvensene er irreversible. Andre vil det ta generasjoner å reversere. Ennå kan vi likevel unngå noen av de mest ødeleggende og dramatiske, men da må vi handle raskt.

Skal vi unngå en temperaturøkning på over to grader målt mot førindustriell tid, har vi trolig ikke mer enn et par tiår på oss.

Det er svært, svært kort tid i denne sammenheng. Det krever radikale grep, og vi må få opp tempoet i omstillingen til nye energikilder og utslippsfri teknologi.

I november skal verdens ledere samles til nytt klimamøte i Glasgow. Resultatene fra dette møtet vil bli minst like viktige som både Kyoto-protokollen og Parisavtalen. Det er nå verdens nasjoner må forplikte seg til handling.

Mye av velferden vi har i dag bygger på fossile energikilder.

Fortsetter vi slik og velger å omstille oss langsomt, vil vi imidlertid kunne bli hardt straffet også økonomisk.