Etter hvert som pandemien slipper taket, er det også på tide å reversere krisetiltakene. Det gjelder ikke bare ekstraordinære smitteverntiltak, men også ordninger og de økonomiske krisepakkene til næringslivet.

Både næringsliv og folk flest har best av å komme tilbake til en normal hverdag. Når krisa brenner ut og konjunkturen er på tur opp, må pengesekken strypes inn.

Så vil enkelte bransjer, eller deler av dem, slite med mer langvarige virkninger av koronapandemien. Skal de fortsatt ha krisehjelp, bør det skje med målretta tiltak, ikke forlenging av ordninger som gjelder alle.

Virke reiseliv er med god grunn bekymret for deler av sin medlemsmasse, slik som bedrifter som opererer mot det utenlandske markedet. Mange av disse sliter fortsatt tungt.

Dette gjelder blant annet reiseoperatører som lever av å sende folk ut av landet.

Andre deler av reiselivsbransjen er helt og holdent avhengige av utenlandske turister. Blant disse finner vi for eksempel guide-bedrifter som betjener utenlandske cruiseturister på besøk i norske havner.

For disse er det ingen trøst i at nordmenn ferierer hjemme eller at litt flere individuelle turister fra utlandet besøker oss i år enn i fjor. Oppdragene og aktiviteten uteblir.

Mange av disse står nå i fare for å måtte si opp sine ansatte.

Virke mener derfor at den ekstraordinære permitteringsordningen må forlenges. Regjeringen ble tidligere i år presset til å utvide forlenge ordningen til 1. oktober av flertallet på Stortinget. Det opprinnelige forslaget var at den skulle gå tilbake til normalen etter 1. juli.

Tiden har vist at en slik forlengning var nødvendig. Det har tatt mer tid for samfunnet og næringslivet å komme seg til hektene etter pandemien enn de mest optimistiske anslagene.

Nå er vi imidlertid nær en full gjenåpning.

I mange bransjer, inkludert deler av reiselivet, er aktivitetsnivået dessuten allerede nå høyt. For mange er nå mangelen på arbeidskraft et større problem enn å sysselsette ansatte de allerede har.

I en slik situasjon skal man tenke seg nøye om før et ekstraordinært krisetiltak, slik dagens permitteringsordning er, blir forlenget. Permittering skal være et sikkerhetsnett for bedrift og ansatt i en kortvarig krise, men kan ikke være innrettet slik at den låser inn arbeidskraft unødvendig.

Om ordningen forlenges for å hjelpe noen få, kan den derfor være til skade for de mange.

Bedrifter med «langtids-covid» bør få annen krisehjelp.