KrF lever farlig, men nå kan det se ut til at tidligere KrF-velgere er i ferd med å innse alvoret. Flere og flere av dem sier at de tenker å stemme KrF igjen.

Dette til tross for bråket rundt partileder Kjell Ingolf Ropstads stortingsleilighet.

I den siste målingen Respons har gjort for dagsavisene i Møre og Romsdal er ingen andre partier i nærheten av KrF målt i partilojalitet. Om trenden er den samme over hele landet, kan partiet klare å klatre over den magiske sperregrensa.

Kristelig Folkeparti har en oppslutning på 7,1 prosent i Møre og Romsdal på denne målinga. Det er langt over resultatene på de tidligere målingene i år, og slår også valgresultatet fra 2017.

2017-valget var etterkrigstidens dårligste valg for partiet i fylket, og var foreløpig bunn på en dalende kurve over mer enn to tiår. Utviklingen viser tydelig at KrF sliter med forvitring av grunnfjellet og et stadig dårligere velgertekke blant nye velgere.

Målingen gir likevel partiets toppkandidat i Møre og Romsdal, Harry Valderhaug, et håp. Ikke om et direktemandat. Det er på lysårs avstand.

Et lodd i trekningen av utjevningsmandater nærmer seg imidlertid. Nettstedet Pollofpolls analyserer fortløpende hvilke parti som får utjevningsmandatene rundt om i fylkene. De siste beregningene de har viser at akkurat nå er det KrF som har utjevningsmandatet i Møre og Romsdal.

Inngangsbilletten her er en nasjonal oppslutning på over fire prosent. Det er her tidligere velgeres lojalitet til partiet kan bli avgjørende. Det er langt lettere å hente dem tilbake enn å vinne nye velgere.

I Respons-målingen for Møre og Romsdal gjør KrF et kraftig byks i velgerlojalitet målt mot augustmålinga. Ingen andre partier ligger i nærheten av en så høy lojalitet. Ingen andre har klatret like mye.

Tilsvarende viste Kantars måling for TV2 tidligere denne uka.

Dette skjer til tross for at det har stormet rundt partilederens tvilsomme omgang med regelverket for gratis stortingsbolig. Isolert sett skulle man tro at dette ville ha motsatt effekt både på oppslutning og partilojalitet.

I sum er uansett KrF et sterkt svekket parti, enten det kommer over eller under sperregrensen i valget mandag. Fallet over de siste 20 årene er enormt.

For partiets framtid vil det imidlertid være stor forskjell.

En partigruppe på åtte er en langt bedre plattform å markere partiets politikk fra enn om KrF skulle bli et mikroparti de neste fire årene. Kjører de utfor stupet nå, kan det stå om partiets liv.

Derfor er gamle velgeres lojalitet så viktig denne gangen.