Sunnmørsposten mener:

«SV må svelge et olje-nederlag»

Fornøyd: Det var en fornøyd og forhandlingsklar SV-leder Audun Lysbakken som tirsdag ettermiddag møtte pressen i Vandrehallen på Stortinget.   Foto: Lise Åserud/ NTB

Leder

SV-leder Audun Lysbakken og sentralstyret feiret i går valgseieren med kake. Men alt i dag bør han finne fram grovbrødet. Det venter tunge tak for minstemann i en ny regjering.

For det er ikke bare SV som har gjort det godt.

Senterpartiet møter også til forhandlingsbordet proppfulle av selvtillit. Da kan det bli full krasj i olje- og klimapolitikken, en av SVs hovedsaker ved dette valget.


Regjeringsklar Lysbakken lover at SV vil være tøffe i forhandlinger

SV vil være vanskelige i forhandlinger om en ny regjering, lover partileder Audun Lysbakken, som mener flertallet må sørge for å gi velgerne en ny regjering.


Da SV satte seg til forhandlingsbordet til Jens Stoltenberg på Soria Moria i 2005, fikk de et brutalt møte med Senterpartiets forhandlere. Den lærdommen gjør at SV denne gangen møter langt bedre forberedt.

Selve forhandlingsdelegasjonen velges av landsstyret om halvannen uke.

Gjennomslag i olje- og klimapolitikken vil stå på topplista til forhandlerne. Ett av hovedkravene blir stans i oljeleiting og tildeling av nye utvinningstillatelser på norsk sokkel.


De 10 beste Frp-kommunene i Møre og Romsdal

Gjorde rent bord på Sunnmøre

Møre og Romsdal gjør rent bord i Frp. De 10 kommunene i landet med best resultat for Frp kommer alle som en fra fylket. Hele åtte av dem fra Sunnmøre.


Lysbakken mener han har matematikken på sin side. Der er ingen veg til en rødgrønn regjering utenom SV. Dessuten mener han at vekten til de andre røde og grønne partiene derfor må telles med fordi de står for den tydeligste velgervandringen.

Dette er én tolkning.

En annen tolkning er at det store flertallet av velgerne har stemt på partier som ønsker stabilitet eller forsiktig omstilling i oljepolitikken. Ap, Høyre, Senterpartiet og Frp er alle milevis fra SV på dette punktet.

Til sammen har disse partiene over 130 mandater på Stortinget.

Det gir også en viss tyngde i på vektstangen, særlig når den plasseres midt i forhandlingene om Jonas Gahr Støres drømmeregjering og Sp heller er nærmere Frp enn SV i synet på oljenæringa og CO2-avgifter.


Full splid i Sp om SV – partitopper i krangel for åpen scene

Senterparti-nestleder Ola Borten Moe går inn for en mindretallsregjering med Ap. Men parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe vil ha med SV.


Spillet om hvem som skal sitte i Norges neste regjering er ikke avblåst. I Senterpartiet er hevder enkelte fortsatt at de tror at en Sp-Ap-regjering er mulig. SV har medlemsmakten i den vedtatte uravstemningen som sitt trumfkort.

Sammenlignet med 2005 møter de et sterkt svekket Ap, hvis makt i forhandlingene ligger nettopp i at de kan spille Sp og SV opp mot hverandre.


Energibyrå ventar oljevekst i oktober

Den globale etterspurnaden etter olje fall i dei tre månadene fram til september, men Det internasjonale energibyrået (IEA) ventar ein auke i oktober.


I tillegg er en trepartiløsning også den eneste farbare vegen for både Sp og SV. Trusselen om at den ene av de to ikke vil sitte til bords med Jonas Gahr Støre tar derfor neppe nattesøvnen fra ham.

I kampen om letestopp, rovdyrjakt, abort og andre saker der Sp og SV står langt fra hverandre vil det derfor finnes løsninger. Begge må svelge noen kameler.

For SV vil en av dem være marinert i olje.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder