Sunnmørsposten mener

«Tilliten til KrF-lederen er borte»

Trøbbel: Gitt sakens realiteter er vi forbauset over at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ikke velger gå av frivillig.   Foto: Naina Helén Jåma

Leder

Kjell Ingolf Ropstad kan vanskelig fortsette som leder av KrF. Han kan bli sittende som statsråd noen uker til, men det skyldes at regjeringen har tapt valget og dermed er på veg til å gå av.

Den siste avsløringen fra Aftenposten viser at Ropstad feilaktig opplyste Statsministerens kontor om at han hadde dekket utgifter i barndomshjemmet. Slik sparte han 140.000 kroner i skatt. Det er et grovt overtramp. Det kan se ut som at Ropstad la en plan for hvordan han skulle komme seg unna en skatteregning. Gitt sakens realiteter er vi forbauset over at Ropstad ikke velger gå av frivillig.


Ropstad: Jeg skjønner at jeg har skuffet mange

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier at han har snakket med statsministeren om boligsaken, og at hun får svare om hvorvidt hun har tillit til ham.


Den siste avsløringen kommer i kjølvannet av at den samme avisen også avdekket at han hadde vært folkeregistrert på gutterommet i barndomshjemmet. Samtidig eide han og leide ut et hus i Lillestrøm, mens han selv og familien bodde gratis i en pendlerleilighet tilhørende Stortinget.

Også her beveget Ropstad seg i en gråsone for hva som var gjeldende regelverk for pendlerleiligheter. Også her måtte han beklage det han hadde gjort.

Og bak dette ligger mandagskveldens sviende valgnederlag. Ropstad var den som tok kampen mot Knut Arild Hareide i striden om KrFs retningsvalg. Den vant han. Partiet gikk i regjering med Høyre og Frp, og fikk på mandag svar av velgerne. De sendte KrF under sperregrensen og kastet partiet ut sin største krise noen gang.


Solberg: – Uheldig at Ropstad ikke har rettet opplysningene

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er uheldig at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ikke rettet opplysningene i skattemeldingen sin.


Summen av dette ser for oss ut som en politisk og moralsk kollaps.

For et parti som har sannhet og nøysomhet som viktige verdier, har vi store problemer med å se Ropstad kan nøye seg med en beklagelse og deretter fortsette som før.

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Randi Walderhaug Frisvoll, sier til VG at hun føler dette er en heksejakt. Vi kan skjønne at en fylkesleder kan føle behov for å uttrykke støtte til sin partileder som befinner seg i en vanskelig situasjon. Men det er definitivt ikke noen heksejakt som pågår mot Ropstad.


KrF-sentralstyremedlem: Valgkampen og partileders rolle skal evalueres

Sentralstyret i KrF skal ha en gjennomgang av hele valgkampen – og partileder Kjell Ingolf Ropstads rolle, bekrefter sentralstyremedlem Magne Supphellen.


En av pressens oppgaver er å påse at politikerne følger de reglene som de selv har vedtatt. Her har Aftenposten avslørt at Ropstad ved flere anledninger har tatt beslutninger som har gjort at han økonomisk har kommet svært gunstig ut av rause ordninger Stortinget har for sine folkevalgte. Å avsløre den typen forhold er en av pressens kjerneoppgaver.


Ropstad innrømmer at han tok grep for å slippe skatt på pendlerboligen

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vedgår ifølge Aftenposten at han gjorde grep for å slippe skatt på statsrådsboligen. Nå vil han betale den skatten han skylder.


Neste ordinære landsmøte i KrF kommer ikke før våren 2023. Vi har vanskelig for å tro at et parti i dyp politisk krise kan sitte med en skadeskutt partileder helt fram til da. De første røstene om at partiet må ta grep har begynt å høre fra seg. Vi tror de blir flere i dagene og ukene som kommer.

For KrF trenger en ny partileder.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder