Sunnmørsposten mener:

«Tøff, men strak veg mot Støres drøm»

Samling i skogen: Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er et langt steg nærmere en trepartiregjering.  Foto: Torstein Bøe/ NTB

Leder

Torsdag tok Jonas Gahr Støre (Ap) den første lille etappeseieren etter valget på veg mot sin drømmeregjering. Samtaler er blitt til sonderinger.

Det skal mye til for at de ikke ender med forhandlinger.

Kommer Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV først så langt, er resultatet nærmest gitt. Da handler det først og fremst om hvem som har mest å gi og mest å tape på veg inn regjeringsdøra.


Sonderingene i gang: – Vi skal gå rett på sak

En hel katalog med saker ligger på bordet i sonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Hvert parti må kjenne igjen sin profil, understreker Ap-leder Jonas Gahr Støre.


Enkelt blir det ikke. Selv om de tre er enige i mange viktige saker, er der også mye som splitter. Det er Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) inderlig klar over.

Dessuten holder Vedum fortsatt fast ved at han helst vil i regjering uten SV.

Når de tre nå er samlet på Hurdalssjøen hotell for sonderinger, er imidlertid ett viktig hinder allerede forsert. Alle tre er med dette tydelige på at det er vilje til å sitte sammen også i regjering.


Være eller ikke være for rødgrønn trio

Vil Norges neste regjering bestå av tre partier – eller ikke? Det er det overskyggende spørsmålet når Ap, Sp og SV torsdag møtes til sonderinger i Hurdal.


Da Erna Solberg (H) samlet de borgerlige valgvinnerne til sonderinger i Nydalen i 2013, endte det med at KrF og Venstre gikk fra bordet. De bandt seg imidlertid til regjeringen med en samarbeidsavtale. Den muligheten er på det nærmeste utelukket nå.

Det innsnevrer mulighetene til brudd eller samling.

Brudd er minst sannsynlig. Til det har de tre så mye å vinne på å gå i regjering sammen. Sp er det eneste av de tre som ser for seg noe annet. Til gjengjeld har de ikke velgernes mandat til å danne flertall med andre. De har også god tradisjon for å la prinsipper vike for posisjoner og makt. Bare se på antallet Sp-ordførere.


Partiene som brukte mest penger i sosiale medier i valgkampen, gikk mest tilbake

De ni stortingspartiene brukte over 25 millioner kroner på over 15.000 annonser på Facebook, Instagram og Snapchat i årets valgkamp.


Sonderingene vil i første rekke handle om det store bildet og de viktigste utfordringene — både i eventuelle forhandlinger og for en koalisjonsregjering. Om de ikke kommer i mål i dag, vil de fortsette etter en pause lørdag, før det blir konkrete forhandlinger, trolig alt neste uke.

Det er i disse forhandlingene de virkelig harde dragkampene står.

Her må alle gi så det svir på saker som rovdyr, abort, kommune-skilsmisser, CO2-avgift, oljeleiting og skatt. Samtidig må alle få sitt klare fotavtrykk på regjeringserklæringen — og et stort nok knippe statsråder. SV må også ha et resultat som står seg gjennom en uravstemning.


Støre: – Det blir nokre tøffe val

Ap-leiar Jonas Gahr Støre blinkar ut seks satsingsområde for ei ny raudgrøn regjering etter valet.


Dette vil bli tøft nok. Sannsynligheten for at dette skal ende med forlis er likevel svært liten. Til det er nedsiden altfor stor for alle tre partier. Derfor kommer Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre til å stå på Slottsbakken midt i oktober — sammen.