Fra og med 11. oktober må alle elever i videregående skole vise fram legeerklæring ved sjukdom for å få gyldig fravær. Pålegget fra regjeringen er blitt møtt med kraftige reaksjoner både fra elevorganisasjonene og lærerne. De mener det er for tidlig å allerede nå gjeninnføre krav om legeattest for å få gyldig fravær.

Vi skjønner reaksjonene. Vi er fortsatt i en pandemi og det er et godt stykke igjen før alle mellom 16 og 18 år er fullvaksinert. Det gjenstår også mye vaksinering før alle i gruppa 12 til 16 år har fått den ene dosen de kan ta. I denne situasjonene burde regjeringen ha ventet til i hvert fall over jul, eller til vinteren var over, med å gjeninnføre dette kravet.

Kunnskapsminister Guri Melby begrunner det med at det er viktig å komme tilbake til normale tilstander etter at landet er åpnet opp, og at mange elever nå har fått første dose med vaksine, noe som vil bidra til at smittespredningen blir mindre.

Problemet er at regjeringen her driver en type dobbeltkommunikasjon. På den ene siden krever de legeattest for å dokumentere fravær, mens de på den andre siden sterkt oppfordrer alle som føler seg litt sjuke om å bli hjemme for å hindre eventuell smitte.

Dette henger ikke sammen, og vil i tillegg påføre fastlegene mengder av ekstraarbeid i form av å skrive ut legeerklæringer til snufsete ungdom.

Den ganske tøffe fraværsgrensen i videregående skole som regjeringen innførte er fortsatt omdiskutert. Alle er enige om viktigheten av å få ned frafallet i videregående utdanning og for å få til det er alle enige om at det er viktig at elevene møter som de skal på skolen.

Men når vi nå er på veg inn i en høst og en vinter der vi vet at ordinære influensavirus, ulike grader av forkjølelse og korona i sum vil påføre helsevesenet mye arbeid, burde de få slippe en strøm av skoleungdommer som må ha en erklæring for ikke pådra seg ugyldig fravær.

Under pandemien har mange snakket mye om å beskytte barn og ungdom. Mange elever i videregående skole har hatt en tøff tid siden nedstengingen av landet i mars i fjor. Nedstengingen, som ble gjort for å beskytte den eldre delen av befolkningen, rammet hardt både skolehverdagen og fritidsaktivitetene til ungdommen.

I lys av dette framstår det som merkelig at regjeringen har fått hastverk med å gjeninnføre fraværsgrensen på videregående skole.

Om kunnskapsminister Guri Melby ikke er villig til å omgjøre denne beslutningen, bør det bli noen av det første en ny regjering bør rydde opp i.