Nyutnevnt finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått en strømkrise i fanget. Allerede etter noen dager i finansministerstolen ryker Senterpartiets løfter om lav strømpris i hele landet. Hva Vedum har tenkt å gjøre for å få prisene ned blir stadig mer uklart.

Det er få ganger en politikers møte med virkeligheten kommer så kontant som i det øyeblikket du blir finansminister. Det får Sp-lederen merke nå. I et intervju med Klassekampen sier Vedum at det ikke eksisterer noen mirakelkur mot høyere strømpriser. Det er ganske langt unna det Vedum sa i månedene før valget.

«Jeg er ekstremt opptatt av å få ned strømprisene», sa Vedum til nettstedet E24 to dager før valget. Han lovet at strømprisen skulle bli en hovedsak i eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget. Vedum lovet kutt i elavgiften, utjevning av prisene på nettleie, å sette i gang et lovarbeid for politisk styring av strømeksporten og melde Norge ut av EU energisamarbeidet Acer.

Nå er tonen en annen. «Større grep som vil få ned prisene mye vil ta tid», er beskjeden fra Vedum.

Det siste har han åpenbart rett i. Vi tror det ville vært lurt av Vedum å fortelle dette til velgerne også før valget. Det kunne ha hjulpet han i den situasjonen han nå står i.

Kombinasjon av høye CO₂-avgifter og svært høy gasspris har sendt strømprisene i Europa opp på rekordnivå. En tørr sommer i Norge har gjort at det er svært lav fyllingsgrad i kraftmagasinene i Norge. Nå spår kraftanalytikere høy strømpris helt fram til våren.

Det er først og fremst Østlandet som nå får svi med strømpriser på rekordnivå. Også i vårt område har prisen på strøm steget betydelig. Nord-Norge er dem som denne gangen slipper billigst unna.

Produksjon, distribusjon og bruk av strøm baserer seg på et uhyre komplisert og finmasket system som skal sikre oss nok strøm med riktig spenning til enhver tid. Når det i tillegg er mengden snø, regn og vind som bestemmer hvor mye elkraft vi kan produsere, sier det mye hvor komplisert dette egentlig er.

Utenlandskabler til både eksport og import er en av komponentene i dette puslespillet. Vi er allerede nært tilknyttet EUs energisystem når vi selger kraften vi produserer gjennom den nordiske kraftbørsen.

Så er det gode grunner til å diskutere hvor mange kabler til utlandet vi bør ha. Det er utvilsomt også et betydelig problem at all utbygging av vindkraft på land ser ut til å stoppe helt opp de neste årene.

Den klimaomstillingen vil skal igjennom de neste 10 årene vil kreve at vi bytter ut fossil energi med fornybar energi. Da må vi ha på plass mer produksjon av fornybar kraft for å klare å holde prisene til oss forbrukere i sjakk.

Derfor har finansminister Vedum helt rett når han sier at større grep for å få prisene ned vil ta tid.