Koronapandemien er ikke over, men vi har rimelig bra kontroll. Omtrent slik kan den første pressekonferansen til helseminister Ingvild Kjerkol oppsummeres. Hun velgere å videreføre de innreiserestriksjonen vi fortsatt har og viderefører den TISK-strategien som ble lagt i sommer.

Bakgrunnen for det er at smitten de siste ukene har steget kraftig. Mye av økningen har kommet i Nord-Norge, men nå ser en også at smitten øker i de største byene. Også vårt område er rammet av økende smitte og til en viss grad også en økning i sjukehusinnleggelser.

Men dette til tross, regjeringen velger ikke innføre ny nasjonale tiltak for å bremse oppblomstringen av koronasmitte. Årsakene til det er at rundt 70 prosent av alle nordmenn over 16 år er regnet som fullvaksinerte, og vi har en svært høy vaksinasjonsgrad blant de aller eldste.

Resultatet av det er at sjukehusinnleggelsene ser ut til å stabilisere seg på et håndterbart nivå, selv om smitten i samfunnet øker.

Sett i lys av dette mener vi det er riktig av regjeringen å ikke innføre nye nasjonale tiltak. Som følge av vaksinering er ikke koronaviruset, slik viruset framstår i dag, en direkte trussel mot folkehelsen.

I stedet er det nå den enkelte kommune som får ansvar for å vurdere situasjonen lokalt, og sette inn de tiltakene de mener er nødvendige. Tromsø kommune innfører derfor nå strenger tiltak, og ber folk holde den berømte meteren i avstand for å begrense smittespredningen.

Den gruppen som vekker bekymring hos helsemyndigheten er de som velger å ikke vaksinere seg. En stor gruppe mennesker som har fått første dose, har av ulike grunner ikke tatt dose to.

I tillegg er det rundt 400 000 personer som fortsatt er uvaksinerte. Disse kan gå en farlig vinter i møte om de velger å ikke ta mot tilbudet om vaksine. FHI skal nå starte et arbeid for å forsøk få flere i denne gruppen til å vaksinere seg. Det gjelder blant annet en god del innvandrer fra tidligere Øst-Europa. Et området hvor det er betydelig vaksinemotstand som henger sammen med at befolkningen har liten tillit til myndighetene.

Kombinasjonen av influensa, det såkalte RS-viruset, et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne, og på toppen av dette koronasmitte, kan utover vinteren gi betydelig utfordringer til sjukehusene.

Men vi er godt stilt for å takle dette. Vi har god tilgang til vaksiner, både influensavaksiner og koronavaksine, et helsevesen som etter hvert har betydelig erfaring med å behandle koronapasienter, samtidig med at nesten tre av fire nordmenn i voksen alder er fullvaksinert.

Summen av dette gjør at vi har vanskelig for å tro at vi blir tvunget til store nedstenginger så lenge viruset ikke muterer til farlige varianter som vaksinene virker dårligere på. Men det er all grunn for fagmyndigheten til å følge nøye med på utviklingen utover vinteren.