Finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) budsjetthøst er ingen stor test på det rødgrønne samarbeidet. En slik kommer tidligst neste høst.

For selv om SV takket nei til å bli med i regjeringen for å oppnå mer utenfor, er det ikke nå de kan ta den gevinsten.

Spenner de buen for høyt nå, kan den briste med et brak.

Ap-Sp-regjeringens forslag til endringer i Solberg-regjeringens budsjettforslag, bød ikke på mange overraskelser. Her var det gjort akkurat nok til at retningsforandringen er markert og at noen valgløfter fra både Ap og Sp blir innfridd.

Så blir det selvsagt ikke med det.

Nå skal det forhandles i Stortinget, og SV vil naturlig nok ikke gå stille i dørene.

Partiet må markere sin posisjon og makt, og få satt to streker under begrunnelsen for beslutningen om å forlate samtalene i Hurdal.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener budsjettforslaget fra den nye regjeringen er for grått og for smått for Norge. Hun mener at klimaprofilen er for svak, og sier at SV ikke kan støtte forslaget slik det er nå.

Det var det vel heller neppe noen som hadde ventet.

Når det kommer til de konkrete punktene hun er kritisk til, ligger det imidlertid godt innenfor normale rammer for budsjettforhandlinger.

Foreløpig er det ikke spor av koblinger til andre saker utenom budsjettet, slik partiet varslet ved Hurdal-sortien. I stedet nevnes brillestøtten, ytterligere skatteskjerpelse for de rikeste, mer treffsikre tiltak enn el-avgiftskutt for å hjelpe folk med strømregninga og mer til energieffektivisering.

Alt dette handler om å flytte penger. Det er det ikke uoverkommelig.

Når SV i tillegg gir sin tilslutning til rammene, er kortene stokket og delt ut. Spillet kan starte. Det kommer til å bli poker av det vennlige slaget.

Her skal alle parter kunne gå fornøyde fra bordet etter å ha sopt inn noen gode potter, men uten at innsatsen er så høy at det gir risiko for store tap.

SV vil naturligvis holde pokerfjeset så tett opp mot Stortingets budsjettfrister som mulig både for å vise makt og for å sikre seg noen nødvendige, blanke seire på enkeltsaker.

Overskriftene er imidlertid alt klare: Mer omfordeling og klarere klimaretning.

Her vil SV vise muskler. At det ender med budsjettenighet, er det likevel liten tvil om. Den første virkelige testen på det rødgrønne samholdet kommer ikke nå.