Antallet koronasmittede pasienter ved norske sjukehus er nå det høyeste siden april i år. Bare i løpet av de to siste ukene har tallet økt med 100.

Norsk Sykepleierforbund ba lørdag statsministeren om et hastemøte. Det møtet bør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) rydde plass til snarest.

Mange vaksinerte og ny innstramming på smittevernet bør følges av en solid plan B, for å skjerme hardt pressa helsearbeidere.

Mandag lå 225 koronasmitta ved norske sjukehus, 53 av disse på intensivavdeling. Ved inngangen av november var 121 innlagte og 29 på intensivavdeling.

I tillegg til koronaen herjer nå RS-viruset, og en ny influensasesong er i vente.

Fredag åpnet regjeringen for nye tiltak for å unngå at helsetjenesten skal bli overbelastet. Smittetrenden peker imidlertid fortsatt i feil retning.

Kapasiteten i helsetjenestene kan fortsatt bli sprengt om få uker om ikke trenden snus.

Helsepersonell som har stått i frontlinja i over halvannet år nå er naturlig nok bekymra. Mange har strukket seg langt for pasientene gjennom store deler av pandemien, men nå er de slitne.

Mangelen på sjukepleiere har på dramatisk vis blitt synlig under pandemien.

Ekstrainnsats fra dem som har stått i første linja har sammen med omdisponeringer, sikret kontroll og forsvarlig pasientbehandling, men dette er ikke holdbart i lengden.

De som jobber i utsatte stillinger i alt fra intensivavdelinger til kommunalt helsevesen er de som bærer den tyngste børa. Heller ikke pasienter og ansatte i andre deler av helsevesenet går klar.

Ringvirkningene av krisa blir større jo lengre tid som går.

Sykefraværet øker, og flere vurderer å slutte i yrket.

Tilsvarende ser vi i våre naboland, Sverige og Danmark. Vi kan altså ikke regne ny tilgang av sjukepleiere fra våre naboland som en farbar veg ut av uføret, verken på kort eller lengre sikt.

Sykepleierforbundets krav om et møte der både akutte og mer varige tiltak er tema, er på sin plass. Nyrekruttering, flere plasser på sjukepleierutdanninga og krav om høyere lønn kan ikke løses over bordet nå.

Sjukepleierne må likevel alt nå få klare signal om vilje til et krafttak.

I mellomtiden må regjeringen, kommunene og helseforetakene sammen sørge for en samla pakke av tiltak som hindrer at de som står i frontlinja nå, ikke bukker mens de venter.

Vi kan håpe at vaksinen og skjerpa tiltak snur smittetrenden, men vi kan ikke stole på det.