Nye koronatiltak og skyhøye strømpriser rammer reiselivsbedrifter i distriktene knallhardt. Julebordgjester uteblir og med dem inntektene.

Det gjør ikke driftskostnadene.

Dette bør ikke komme som noe sjokk, selv om både regjering og reiseliv selvsagt hadde ønsket noe helt annet. Veien til å iverksette krisetiltak for å støtte en hardt rammet næring, bør være kort.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) møtte partene i arbeidslivet fredag. Temaet for dette møtet var nettopp hvordan den nye omdreiningen i koronasmitta påvirker næringslivet.

Virke, LO og NHO ønsker nye kompensasjonsordninger.

Svaret fra næringsministeren er at det nå er nødvendig å ha is i magen. Så langt har regjeringen sagt at den vil avhjelpe økte sjukepengekostnader og videreføre den kommunale kompensasjonsordningen. I den potten ligger det 200 millioner.

For å si det slik: Disse 200 millionene rekker ikke særlig langt når de skal fordeles på serverings- og reiselivsbedrifter som opplever at avbestillingene på julebord renner inn.

I disse bransjene finner vi de bedriftene som har slitt tyngst gjennom pandemien.

Julebordssesongen er uhyre viktig for mange av disse. Sjøl om de ikke er pålagt å stenge, opplever de nå at mange avbestiller. I regioner der det er begrensninger på antall gjester, fører det også til at større arrangementer må gå ut.

På toppen av dette skal også tomme hoteller varmes opp. Har de investert i badeanlegg for å tiltrekke seg gjester, blir det ikke akkurat billigere. Dette til tross for at mange sikrer seg med en blanding av fast og variabel pris.

Denne delen av næringa blir satt i en skikkelig kattepine.

Hadde regjeringen stengt ned, hadde det vært udiskutabelt at dette måtte kompenseres med tilsvarende ordninger som tidligere under pandemien. Nå oppfordrer regjeringen bedriftene om å holde åpent og gjestene til å gå på julebord.

For bedrifter som opplever inntektene stuper og utgiftene skyter i været, er det imidlertid en svært, svært mager trøst. Usikkerheten i seg selv er nok til å ramme markedet.

Torsdag innførte torsdag nye koronarestriksjoner på Østlandet.

Fredag ba kommunene i Bergens-regionen om tilsvarende tiltak, og regjeringa har sagt at de er klar til å rulle ut slike tiltak i nye regioner dersom det er mistanke om smitte med den nye omikron-varianten av korona.

Her må regjeringen være forsiktig med å ha is i magen for lenge. Det kan bli både kaldt og smertefullt.