Kampen årets mottakere av Nobels fredspris står i, virker fjern og uvirkelig for oss i Norge. Ser vi på truslene og farene de lever under, så er nok det rett.

Vi må likevel ikke være blinde for at ytringsfriheten også settes under press her.

Prisvinnerne Maria Ressas og Dmitrij Muratovs advarsel om trollfabrikkenes manipulasjon av nyhetsstrømmen, må vi ta på alvor. Disse er et våpen i angrepet på ytringsfrihet, den frie tanke og demokratiet. Også våre samfunn er målet.

Norge er ett av landene i verden som scorer høyt på indekser for demokrati og pressefrihet. Globalt er dette imidlertid verdier som er under sterkt press og i tilbakegang.

Tildelingen av Nobels fredspris til Ressa og Muratov er derfor svært viktig.

Prisen løfter fram den uredde og oppofrende innsatsen journalister gjør under svært krevende og iblant farlige vilkår. Den filippinske journalisten og redaktøren Maria Ressa og den russiske redaktøren Dmitrij Muratov mottok årets Nobels fredspris i Oslo rådhus fredag.

Begge står i ytringsfrihetens frontlinje.

I denne frontlinjen er trusler, forfølgelse, tortur og drap av regimekritiske journalister en brutal del av virkeligheten. Begge prisvinnerne lever tett på denne virkeligheten.

I redaksjonslokalene til Muratovs avis, Novaja Gazeta, henger bilder av kollegaer som er drept i kampen for det frie ord.

Ressa har selv vært arrestert og truet flere ganger, til og med drapstruet under et intervju med president Rodrigo Duterte — av presidenten.

Uten at de har veket tilbake.

I et intervju med NTB fredag mener de to prisvinnerne at demokratier som Norge er det endelige målet for trollfabrikkene. Med falske nyheter og kontoer på sosiale medier, manipulerer de opinionen og forvrenger sannheten.

Slik svekkes tilliten til demokratiske institusjoner og tilliten som binder samfunn sammen.

Digitaliseringen har styrket statlige og ikke-statlige krefters kapasitet til å sette ytringsfriheten under press. Den offentlige debatten forgiftes. Desinformasjonskampanjer fremmer og forsterker polarisering og virker destabiliserende.

Sannheten blir truet av feilinformasjon og alternativ fakta, også fra enkelte statsledere.

De som står fremst i denne kampen under trusler mot egen frihet, helse og liv fortjener all vår støtte og beskyttelse.

De fortjener også at vi lytter til dem når de advarer oss om at trusselen er rettet også mot oss.

Gjør vi ikke det, kan også vår ytringsfrihet bli gradvis demontert og forvitre.