Regjeringen henter fram igjen verktøykassa fra da landet var nedstengt. Med de nye smitterestriksjonene er det helt nødvendig.

Igjen er det utelivet, reiselivet og kultur som rammes hardest. For kultur- og restaurantbransjen er desember måneden de tjener mest penger. Julekonserter og julebord betyr store inntekter. I de siste ukene inn mot jul blir ikke det mulig.

Nå er vi til alt hell midt i desember og en god del arrangement er derfor gjennomført, men dette er samtidig bransjer som har slitt tungt under hele pandemien og har lite å gå på. Det er derfor åpenbart at staten må stille opp med rause ordninger for å kompensere inntektsbortfallet, og så langt det lar seg gjøre sikre arbeidsplassene.

De justeringene som blir gjort i den nasjonale kompensasjonsordningen ser rimelig ut. Det maksimale støttenivået senkes fra 20 til 15 millioner kroner, mens krav til omsettingsnedgang reduseres fra 40 til 30 prosent. På den måten kommer flere bedrifter inne under ordningen.

Vi mener det heller ikke er urimelig at det foreslås begrensninger i eiernes muligheter til å ta utbytte når en får betydelig tilskudd fra fellesskapets midler. Sist gang denne ordningen var i bruk opplevde vi at noen selskaper som hadde mottatt millioner i støtte fra staten, betalte ut store utbytter til sine eiere. Dette var et lite mindretall, men det gjør at det nå er vanskelig å argumentere mot at det ikke innføres begrensninger. Denne innstrammingen må godkjennes av Eftas overvåkingsorgan ESA før den kan tre i kraft.

Samtidig forhandles det fortsatt med partene i arbeidslivet om en lønnskompensasjonsordning. En slik ordning bør på plass så raskt som mulig. Det vil føre til at flere kan bli stående i jobb. For oss framstår det som langt mer fornuftig å bruke statens penger til å beholde folk i jobb, enn å betale dem ut som arbeidsledighetstrygd til permitterte.

For det er etter alt å dømme alternativet. Nav har allerede fått inn en strøm av permitteringsvarsler. For titusenvis av ansatte innen hotell, restaurant, kultur og utelivsbransjen er det en tøff beskjed å få bare dager før jul.

Krisetiltakene var i utgangspunktet satt til å dekke månedene november og desember. Næringsministeren var raskt ute og lovet at de vil forlenges til ut januar. Det er helt nødvendig da det dessverre er grunn til å frykte at vi må leve med temmelig omfattende smitteverntiltak det meste av den kommende vinteren.

Vi var mange som jublet for at pandemien var slutt da landet ble åpent opp i slutten av september. Det er den ikke.

For mange er det blytungt å gå inn i en ny jul hvor koronasmitten igjen skaper utrygghet for helse og økonomi. Derfor er det helt på sin plass at vi bruker fra en velfylte statskasse til å gjør den utryggheten litt mindre.