I helga ble det kjent at kommunedirektør i Herøy, Trond Arne Aglen, mottok drapstrussel etter å ha oppfordret folk til å ta koronavaksinen. Politiet sier de ikke har sett lignende saker under pandemien.

Vi frykter at trusselen mot Aglen er en temperaturmåler på hvor vi står i bekjempelsen av pandemien. Store deler av befolkningen er vaksinert med to doser, stadig flere får den tredje dosen og folk er mektig lei av inngripende tiltak for å forhindre et for stort press på helsetjenesten.

Samtidig ser alle at svært mange av dem som nå får intensivbehandling på sjukehusene er uvaksinert personer. Det provoserer mange. Det kan vi forstå, men vi må besinne oss.

Det vi ser er et stadig hissigere debattklima mellom de relativt få som nekter ta vaksinen og det store flertallet som har vaksinert seg. Her må begge sider skjerpe seg. Ingen er tjent med en debatt der vaksinemotstandere og vaksinetilhengere går løs på hverandre.

Et blikk i sosiale medier, det være seg Twitter eller Facebook, viser at temperaturen har økt og med det også angrepene på dem som ikke vil ta vaksinen.

Trusselen mot Aglen framstår som et angrep tilbake fra en som selv ikke vil vaksinere seg. Det er selvfølgelig fullstendig uakseptabelt å framsette drapstrusler og helt åpenbart en sak for politiet. Ingen skal trues til taushet. Uenighet skal vi tåle, men aldri trusler og vold.

Vi må samtidig huske at vaksinering i Norge er frivillig. Det bør det fortsatt være. Det har tjent oss godt og vi ligger helt i verdenstoppen når det gjelder vaksinedekning.

De som velger bort vaksinen må finne seg i å bli tydelig informert om hva som er konsekvensene av det valget, både for dem selv og for oss som samfunn. Den informasjonen bør komme fra helsemyndighetene.

Vi ser at stadig flere tar til orde for å innføre en vaksinasjonsplikt. Det vil vi advare sterkt mot. Å se for seg at politiet henter folk hjemme og med tvang kjører dem til et vaksinesenter, noen som i ytterste konsekvens vil være tilfelle dersom vi innfører tvangsvaksinering, er en maktbruk vi som samfunn ikke vil se.

Drapstrusler skal det slås hardt ned på, samtidig må vi som er vaksinerte, og utgjør det store flertallet i befolkningen, passe oss for at kravene til at de uvaksinerte om å ta sprøyten utvikler seg til hets. Det er heller ikke akseptabelt.

Saklig og godt begrunna informasjon er vegen å gå for å få flest mulig til å ta vaksinen. Vi vil på det sterkeste anbefale folk å ta vaksinen, samtidig som vi erkjenner at det vil være noen som ikke ønsker å la seg vaksinere.

Det må vi akseptere.