Norges Bank øker styringsrenten med 0,25 prosent. Det skjer mens titusener av mennesker mottar permitteringsvarsel og rekordstore strømregninger venter i postkassa. Det var ikke akkurat noen julegave til det norske folk Norges Bank kom med torsdag.

At renten skal opp er varslet, men flere eksperter var i forkant av rentemøtet i tvil om banken denne gangen ville øke renten gitt den store usikkerheten den økte koronasmitten medfører.

Men de økonomiske indikatorene banken styrer etter tar i liten grad hensyn til at vi akkurat nå står i både en koronakrise og en strømkrise.

Før de siste koronatiltakene ble satt i verk var arbeidsledigheten lav. I mange bransjer er det mangel på arbeidskraft, noe som legger press både på priser og lønninger.

«Stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer ventes å løfte den underliggende inflasjonen fremover,» skriver sentralbanken i sin begrunnelse for renteøkningen.

Og viser til at de forventer at koronasmitten avtar i løpet av vinteren, slik at en kan lette på tiltakene noe som gjør at den økonomiske oppgangen vi er inne i vil fortsette utover våren. Banken varsler at neste renteheving kommer allerede i mars.

Sentralbanken beskriver regjeringens pengebruk over statsbudsjettet som ekspansiv og varsler at den såkalte rentebanen, altså hvordan renten vil utvikle seg i årene som kommer, vil ende med høyere rente ved utgangen av 2024 enn det som tidligere var forutsatt.

Det nye anslaget er at når vi går inn i 2025 vil styringsrenten være en 1,75 prosent høyere enn i dag. En økning av styringsrenten på i underkant av to prosent fordelt over en treårsperiode er ikke dramatisk. Men det er ikke tvil om at folk med høy gjeld vil merke dette.

Vi er enige med flere av bankenes sjeføkonomer som påpeker at akkurat denne renteøkningen kunne Norges Bank ventet med. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt konsekvensene av den nye koronavarianten. Hva omikron-viruset vil føre til av nedstenginger utover vinteren vet vi ennå ikke.

Selv om regjeringen har lagt fram en krisepakke for å avhjelpe de verste konsekvensene av den rekorddyre strømmen, vil folks strømregninger blir svært høye denne vinteren. Noe som i sin tur inndrar mye kjøpekraft.

Selv om det store makroøkonomiske bildet tilsier at renta skal opp, er vi forundret over at Norges Bank, gitt den store usikkerheten vi står i, ikke valgte å vente til rentemøtet i mars med å heve styringsrenten.