Danmark rystes av en etterretningsskandale av historiske dimensjoner. Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sitter varetektsfengslet på sjette uke.

Fredag ble det kjent at en tidligere forsvarsminister er siktet.

Saken som nå rulles opp for en uvanlig åpen scene, har interesse langt utenfor Danmark. Den har direktelinje også til Norge.

Egentlig ligner det en billig spionroman, men innholdet er alvorlig. Grunnlaget for siktelsene og fengslingene er lekkasjer av statshemmeligheter.

Lekkasjene viser hvordan nære allierte er overvåket i flere tiår.

Blant dem norske, svenske og tyske toppolitikere.

Mot slutten av 90-tallet så FE at de satt på en gullgruve, et kabelknutepunkt for internasjonal datatrafikk. De begynte å tappe dette, og delte innholdet med USAs NSA (National Security Agency).

Om det var russisk datatrafikk som ble tappet, ville det ikke vært sjokkerende.

Men så kom det fram at allierte også ble overvåket, først da det i Snowden-dokumentene i 2013 ble kjent at Angela Merkel ble det.

I 2020 avslørte så danske medier at dansk etterretning hadde delt slike data med USA, data fra blant annet Sverige, Tyskland, Frankrike og Norge, men også fra danske mål.

Flere statsledere reagerte kraftig, blant dem statsminister Erna Solberg.

Solberg innkalte USAs ambassadør på teppet, og ga den danske statsministeren klar beskjed: Spionasje mot nære allierte var uakseptabelt.

Der kunne saken ha blitt stille parkert.

Men i fjor sommer tok den ny fart. Fem FE-topper ble tatt ut av tjeneste, blant dem etterretningssjef Lars Findsen. Han har før også vært sjef for danskenes motsats til norske PST, PET.

Rett før jul konkluderte en hysj-kommisjon som har undersøkt data-tappingen, og frikjente FE-toppene for ulovlig overvåking.

Men frikjennelsen hadde en hake.

I mellomtiden hadde nemlig Findsens gamle kollegaer i PET overvåket FE-toppene.

8. desember ble Findsen og tre andre i all hemmelighet siktet og fengslet — nå for lekkasjer om samme sak.

Fredag ble ble tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siktet. Han har flere ganger offentlig bekreftet eksistensen av den hemmelige avtalen med USA.

Siktelsene i saken gjelder altså dette, ikke at danske mål eller allierte er overvåket.

Straffeforfølgelse for lekkasje av topphemmelige opplysninger, er normalt. At opplysningene som ble lekket og det som blir kjent nå, bør derimot interessere offentligheten — også den norske.

Når nære venner overvåker hverandre, sier det noe om et vennskap.