Flere av laksegigantene utsetter investeringer. Nå permitteres også et firesifra antall arbeidere i næringa, og opprøret sprer seg på grasrota i regjeringspartiene.

Det er vanskelig å se hvordan Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum kan sitte stille og se på dette.

Man skulle tro at ledelsen i partiet hadde nok med gjentatte målinger ned mot sperregrensa, og at et distriktsopprør var det siste de trengte. Nå er de i ferd med å få begge deler.

Nyheten mandag om at Salmar varsler permitteringer av mer enn 850 medarbeidere er dramatisk, men kan ikke akkurat sies å være en bombe. Få dager tidligere sendte Lerøy-konsernet ut varsel om permitteringer for 339.

Begge begrunner varslene med regjeringens forslag til ny lakseskatt.

Alle permitteringene, om de blir gjennomført, rammer sårbare distriktssamfunn langs kysten, slike som Osterøy, Hitra, Skjervøy, Senja og Frøya.

Permitteringer er ikke alt. Næringa har også varsla stopp i investeringer på til sammen 35 milliarder ifølge Finansavisen. I Møre og Romsdal er både investeringer i oppdrettsanlegg og kontraheringer av brønnbåter satt på vent.

Forslaget om grunnrenteskatt på oppdrett skaper ikke bare uro blant oppdrettere, eksportører, foredlingsbedrifter og leverandørindustri.

Stadig flere ordførere og lokalpolitikere, også fra regjeringspartiene, frykter konsekvensene av den nye skatten. «Jeg frykter at flere tusen står i fare for å bli permittert neste uke», sier ordfører Tom-Rune Eliseussen (Sp) i Senja til VG.

Allerede før nyheten om massepermitteringer kom, har fylkesutvalget, regionrådene og flere kommuner i Møre og Romsdal advart. I helga gikk også et samla nominasjonsmøte i Senterpartiet i fylket ut mot regjeringa sin skattepolitikk.

Dette viser med all tydelighet at Senterpartiet har trøbbel med egen grasrot.

Mindre enn ett år før neste lokalvalg er det et dårlig utgangspunkt for et parti som sliter. Og nå starter også forhandlingene om statsbudsjettet med SV, et parti som vil øke skattene ytterligere.

Noen mener at oppdrettsgigantenes varsel om permitteringer er en måte å aksjonere på. I så fall er det himmelropende uetisk. Det blir også hevdet at laksebaronene mer enn andre har råd til dette.

Regjeringa har så langt likevel ikke tilbakevist påstanden om at lakseskatten kan ødelegge markedet for langsiktige fastpriskontrakter, og at dette er grunnen til permitteringsvarslene.

Klarer ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å gjøre det, har han bevist for alle forslaget er for dårlig utreda. Når dette først og fremst rammer distrikta, rammer dette hans parti ekstra hardt.