Ålesund kommune blir delt, men neppe slik flertallet i kommunestyret ønsker. For nå overtar Kommunaldepartementet.

Der styrer Senterpartiet.

Og kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) har laget hurtigspor for reversering, ikke for å sette kommunereformen på et helt nytt spor.

En ny Haram kommune som blir rundt halvparten så stor som den gamle var, vil han mest sannsynlig se som et sidespor.

Senterpartiet er glad i små kommuner.

Likevel har ikke partiet noe mål om å gjøre dem så små som mulig. Står valget mellom å frigjøre hele gamle Haram fra Ålesund eller halve, skal det ikke mye til at også Senterpartiet begynner å snakke om «robuste» kommuner.

Senterpartiet er glad i små kommuner. Likevel har ikke partiet noe mål om å gjøre dem så små som mulig.

Ålesund kommunestyres vedtak om kommunedeling har satt sinnene i kok hos mange. Det var ikke dette de som ønsket løsrivelse så for seg.

Det var heller ikke dette folket ble spurt om ved valgurnene.

Man skal også være mer enn velvillig innstilt for å si at alternativet med å beholde de folkerike kretsene Søvika/Grytastranda og Vatne/Tennfjord er grundig utredet.

Og utredning er nøkkelordet her.

Kommunestyret søker nemlig ikke om kommunedeling. I følge Inndelingsloven kan de bare søke om at det blir utredet.

Departementet bestemmer om det skal skje.

Det er også departementet som avgjør kravene til utredningen.

Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg at departementet ikke mener at kommunestyrets forslag til grense mellom Ålesund og Haram ikke er godt nok utredet. En tilleggsutredning ligger derfor i løypa.

Juridisk sett gjorde ikke kommunestyret noe feil torsdag. Loven sier rett nok at innbyggernes synspunkt bør innhentes, og det kan man ikke si er gjort i forhold til det som ble vedtatt.

Det er imidlertid snakk om et «bør» og slett ikke et krav om folkeavstemning.

Men jus er jus og politikk er politikk, og i møte mellom dem vinner ikke så reint sjelden politikken. I denne saka sitter politikken med de sterkeste korta. Faktisk sitter regjeringa med hele kortstokken så lenge ikke kommunestyret motsetter seg deling, da må saka til Stortinget.

Departementet er nødt til å utrede kommunestyrets forslag til deling — eller å be kommunen ta jobben. I en slik utredning må også det også komme klarere fram hva folket i de aktuelle kretsene mener. Det skulle da også bare mangle.

Men om det skulle være flertall der for å bli i Ålesund, trenger heller ikke regjeringen føye seg for det. Her snakker vi om en prestisjesak for Senterpartiet.

Da gjør den neppe det.