Helseplattformen skulle være et flaggskip for Helse Midt-Norges. Så viste det seg at skuta ikke var sjødyktig da den ble satt i drift.

De skjærene som var mulig å treffe, har den gått på.

Sist uke måtte sjefen for Helseplattformen gå av. Tillitsvalgte mener at flere ledere bør følge hennes eksempel. Nå krever også Høyre, Frp og KrF gransking av prosjektet.

Hos ansvarlig statsråd, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er det imidlertid bemerkelsesverdig stille. Hun viser fortsatt til at dette er et IT-prosjekt som eies og styres av Helse Midt-Norge og kommuner i regionen, og at hun venter at de fikser saken.

Rent formelt kan hun skyve helseforetaket foran seg, under henvisning til Helseforetaksloven.

Men er det noen gang regjeringen burde utøve sin eiermakt, så er det når et prosjekt har kommet såpass ut av kurs som Helseplattformen har gjort. Problemene som har oppstått har ikke bare konsekvenser for økonomi og helsepersonellets arbeidsbelastning.

Her er også pasientsikkerheten i spill.

I helseforetaksmøtet for en knapp måned siden nøyde helseministeren seg med å la seg orientere om arbeidet. I protokollen fra møtet er det imidlertid ikke problemene som har fokus, men tvert imot at Helse Midt-Norge har kommet lengst i arbeidet med nye journalløsninger.

I tillegg blir det lagt opp til at foretaket skal dele sine læringspunkter fra arbeidet med Helseplattformen med de andre regionale helseforetakene.

Det er det virkelig behov for. Som kjent er det billigere å lære av egne feil enn av andres, men denne læreboka bør ikke skrives av Helse Midt-Norge aleine. Her er det helt nødvendig med en ekstern gransking i tillegg.

Dette kan skje både i regi av Riksrevisjonen, slik Frp krever, eller av andre – kanskje begge deler. Poenget er at en slik gransking må være uavhengig, og komme i tillegg til Helseplattformen og Helse Midt-Norges eget evalueringsarbeid.

På toppen av dette må vi ha en helse- og omsorgsminister som har vel så stor respekt for legevaktleger og ansatte ved St. Olavs hospital som for hvordan Helseforetaksloven regulerer helseforetakenes selvstendighet.

Helseplattformen er kommet for å bli. Behovet for en slik IT-løsning er også helt uomtvistelig. Når den virker som forutsatt vil den kunne effektivisere helsetjenestene, frigjøre personellressurser og styrke pasientbehandling - og sikkerhet.

Men akkurat nå framstår prosjektet som en supertanker på litt feil kurs, der det er sterkt behov for at noen tar tydelig ansvar på brua.

Det ansvaret ligger hos helse- og omsorgsministeren.