Havfiskeflåten står bak en verdiskapning på 32 milliarder kroner. Over 60 prosent av den samla verdiskapningen i fiskerinæringen kommer fra havfiskeflåten.

Dette viser en rapport fra Sintef Ocean.

Norsk fiskerinæring har vært gjennom en voldsom omstilling fra 1990 og fram til i dag.

En omfattende strukturering, det vil si samle kvoter på færre fartøy, i kombinasjon med god ressursforvaltning, økende etterspørsel og stigende priser, har ført næringen fra å være mottaker av statlige subsidier til i dag å ha svært god lønnsomhet.

Det har til tider vært skarpe fronter innad i næringen mellom de som driver et kystfiske og den havgående flåten. Dette førte også til en drakamp mellom fiskere i Nord-Norge og Vestlandet om fordeling av kvoter.

Mye av dette har næringen heldigvis lagt bak seg. Samtidig har debatten som tidligere har gått om vi i det hele tatt skal ha en havgående fiskeflåte, stilnet.

Det Sintef rapporten viser, er at havfiskeflåten i dag er hjørnesteinen i norsk fiskerinæring. Flåten skaper også betydelig merverdi for foredlingsindustrien på land og ikke minst for de maritime næringene.

Men utviklingen de siste 30 årene har også ført til en betydelige konsentrasjon av kvoter på færre og stadig større fiskebåtrederi. Det ser vi særlig innenfor torsketrål og ringnot.

Her er store verdier fra fellesskapet samlet på et relativt lite antall hender.

Når så disse rederiene lever knallsterke økonomiske resultater, er det ikke veldig overraskende at debatten om en grunnrente kommer på bordet.

Vi tror ikke regjeringen med det første er villig til å ta debatten som kommer med å ilegge en ny distriktsnæring grunnrenteskatt. Samtidig har nok vedtaket om en slik skatt på havbruk gjort at fiskerinæringen har rykket nærmere en grunnrentebeskatning.

Det faktum at næringen lever av å høste en ressurs som tilhørere fellesskapet, gjør at det kan være vanskelig å argumentere mot en slik skatt.

På den andre siden er næringen fortsatt pålagt en rekke reguleringer som skal oppfylle politiske målsettinger som spredt bosetting og arbeidsplasser langs hele kysten.

Det gjør igjen at næringen ikke kan maksimere egen profitt og dermed heller ikke ta ut hele den merverdien som en grunnrenteskatt skal bygge på.

Rapporten fra Sintef Ocean viser at norsk fiskeripolitikk de siste tiårene vært en suksesshistorie der en har klart å kombinere en bærekraftig forvaltning av fiskebestandene samtidig med at en har klart å opprettholde en lønnsom fiskerinæring.

I dette bildet spiller den havgående fiskeflåten en nøkkelrolle, og vil etter alt å dømme få en stadig mer dominerende rolle i norske fiskerinæring i årene som kommer.