Nesten all omstilling fører med seg støy og uro. I ettertid ser man ofte at uroen var overdrevet og unødvendig.

Men ikke alltid.

Derfor er det viktig å ikke feie slike bekymringer under teppet eller forsøke å bagatellisere dem. Heller ikke om man har satset milliarder på omstillingen.

Lillejulaften rykket styringsgruppa for regional innføring av Helseplattformen ut med en pressemelding, der de anbefaler å utsette videre utrulling av systemet. Grunnen er kritiske feil og mangler ved IT-løsningen.

Disse feilene er så alvorlige at de går ut over pasientsikkerheten. I tillegg er drifta ved St. Olavs Hospital skadelidende.

Når dette er tilfelle, er det selvsagt ikke noe annet å gjøre enn å sette på bremsene.

Helseplattformen er for tiden den største enkeltstående IT-satsingen i norsk helsevesen, men altså begrenset til sjukehus, kommuner, fastleger og avtalespesialister i fylkene Trøndelag og Møre og Romsdal.

Plattformen inneholder blant annet en ny felles pasientjournal. Den skal styrke samhandlingen, gjøre hverdagen lettere for leger og andre ansatte i helsetjenesten i Helse Midt-Norge.

Målet er også å styrke pasientenes sikkerhet og rettigheter.

Så langt har det vært stort sprik mellom teori og praksis, tross prisen på drøyt 3,7 milliarder og prestisjen i prosjektet. Da utrullingen startet i Trondheim kommune og ved St. Olavs Hospital tidligere i år, var det tydelig at det var mye grus i maskineriet.

Ansatte ved både den kommunale helsetjenesten, fra Statsforvalteren i Trøndelag og ved sjukehuset advarte.

Advarslene har dreid seg om et system «fullt av plunder og heft», ustabil drift og e-meldinger og registreringer som blir «borte». Det ble mindre tid til pasientbehandling, og mer ventetid og usikkerhet for både pasienter og brukere av systemet.

Dette er langt mer krevende utfordringer enn de som følger av at tusenvis av ansatte i helseregionen skal lære seg å bruke et nytt datasystem. Her snakker vi om kritiske feil og mangler som i ytterste fall kan gå på liv og helse løs.

De kan ikke løses ved økt bemanning og doble vakter i en overgangsperiode.

Her er det nødvendig med gjennomgripende tiltak både på tekniske løsninger og bruken av systemet før videre utrulling. Det er også grenser for hvor lenge det viktigste sjukehuset i regionen kan gå på redusert drift.

Styringsgruppa har gjort det eneste rette når de nå har dradd i nødbremsa. De skal nå ha en ny framdriftsplan klar rett over nyttår.

Uten å ha sett den, kan vi si en ting: Den bør ikke være for ambisiøs.