Det skal i årene som kommer investeres tresifrede milliardbeløp i ny vindkraft. Mye av det vil være vindkraft til havs, men det vil ganske sikkert også bli bygget mange nye vindkraftverk på land.

Da må en sørge for at det er seriøse aktører og ryddige eierforhold hos dem som skal stå for utbyggingene.

SV fremmer nå et forslag om at vindkraft skal underlegges samme krav til eierskap som vannkraft.

Altså at staten, fylkene og kommunene skal stå som eier av det meste av vindkrafta.

SV har fremmet dette forslaget tidligere og blitt nedstemt.

Vi tror ikke dette er vegen å gå for å raskt skaffe til veie mer fornybar kraft.

Et slikt forslag vil bety at staten og kommunene blir sittende igjen med hele risikoen for disse utbyggingene. I tillegg vil voldsomme investeringer binde opp statlige midler på en måte som gjør at en vil ha mindre penger til å investere i sjukehus, eldreomsorg, veger og alt det andre staten i dag er involvert i.

Vi tror det er klokere å heller se til hvordan vi klarte å bygge ut oljeindustrien. Det skjedde i et nært samspill mellom staten og private selskaper.

I dag er Statkraft allerede en betydelig aktør både innen vannkraft, solkraft og vindkraft. Det bør selskapet fortsette med, men vi kan ikke legge hele vindkraftutbyggingen vi nå skal i gang med inn i et statlig selskap.

Staten må uansett være med. Utbyggingen av havvind vil ikke være mulig uten betydelig grad av statlige garantier, all den tid havvind ennå har et langt stykke å gå før det er lønnsomt.

SV viser til at dersom utenlandske eiere sender overskuddet fra vindkraften ut av landet, skaper det mistillit. Da blir det enda mindre ønskelig for folk og lokalsamfunn å avstå områder til vindkraft.

Her har SV et poeng. Vi har allerede sett eksempler på at det er aktører inne i vindkraft der det har vist seg å være store problemer med å spore hvem som er de faktiske eierne.

At slike eksempler kan skape mistillit i lokalsamfunn som avser store areal til vindkraftutbygging skjønner alle.

Noe av dette tror vi kan løses gjennom klare krav i konsesjonsbehandlingen, både når det gjelder statlige støtteordninger, avskrivningsregler og skattlegging.

Vi tror ikke det vil være mulig å nå de ambisiøse målene for bygging av nye vindkraftanlegg uten at private selskap får være med.

Det betyr derimot ikke at det er alle typer investorer og selskaper vi bør invitere med. Ingen er tjent med at vindkraft blir råkapitalismens lekegrind.

Det må det være fullt mulig å regulere seg bort fra.