Rundt halvparten av de spurte i en meningsmåling Sunnmørsposten har fått utført om folks holdninger til nye strømkabler, sier de er positive til at det bygges flere linjer som kan frakte strøm inn og ut av fylket.

Den oppheta debatten som har gått de siste månedene om de rekordhøye strømprisene i Sør-Norge har i stor grad dreid seg om nye kabler.

Først og fremst nye kabler til utlandet, men det har også blitt en diskusjon om behovet for økt overføringskapasiteten mellom de fem strømregionene Norge er delt inn i.

Region Midt-Norge, som Møre og Romsdal er en del av, og region Nord-Norge har til nå hatt markant lavere strømpriser enn folk på Vestlandet, Sør-Vestlandet og Østlandet.

Kraftprodusentene i Midt-Norge og i Nord-Norge ønsker seg flere linjer sørover for å kunne selge krafta de produserer til en høyere pris. Det er forståelig ut fra at deres ønsker å tjene mest mulig penger på strømmen de produserer, men det er også fornuftig sett ut fra hvilke framtiden kraftbehov vi står overfor i vår egen region.

Den nye linja mellom Fardal og Ørskog, sammen med en storstilt utbygging av vindkraft på Fosen i Trøndelag, er hovedårsakene til at vi til nå har hatt rimelig strøm i vår del av landet.

Det at vi får tilført strøm fra områder både nord for oss og sør for oss, gjør at vi har tilstrekkelig med tilgang på strøm i et normalår.

Men den situasjonene vil etter alt å dømme endre seg innen få år. Det er nå en rekke store prosjekter under planlegging i vårt område som krever betydelig økt tilgang på fornybar energi. Produksjon av det som kalles grønn hydrogen er ett av dem.

Disse prosjektene blir nå forsøkt realisert uten at det foreligger noen planer om å øke strømproduksjonen i vårt eget fylke. Det blir pekt på at havvind kommer som en ny energikilde, men det ligger ganske mange år fram i tid.

Det betyr at dersom vi ønsker etablering av ny industri i vårt område er vi etter alt å dømme helt avhengig av nye kraftlinjer som kan frakte mer strøm inn til fylket. De samme linjene vil da også i perioder kunne sende mer strøm ut.

Energikrisen som er oppstått i Europa etter Russlands angrep på Ukraina har gitt oss en lærepenge om sårbarheten i vår egen elforsyning.

Utbygging av mer fornybar energi sammen med utbygging av langt mer nett for å overføre strøm mellom ulike deler av landet, er helt nødvendige tiltak.

Både for å sikre at vi har nok strøm også i tørre år, men også for å sørge for at vi får ny etablering av industri i vår region.