Sommersola varmer landet. Likevel har vi strømpriser nær rekordene fra tidligere i vår.

Det er nesten ikke til å fatte.

Kraftmagasinene har en fyllingsgrad langt under normalen. Krigen i Ukraina presser gassprisen høyt. Alt tyder på nok en en brennheit høst og vinter i energimarkedet.

Mandag bikket spotprisen på en kilowattime seks kroner på morgenkvisten i sørvest-Norge. Nordvestlandet er i et langt triveligere prisområde — akkurat nå. Her lå maksprisen under 40 øre, og snittprisen holdt seg under 19 øre.

Situasjonen er likevel like bekymringsfull uansett hvor i landet man bor.

Fyllingsgraden i kraftmagasina ligger langt under normalnivå, men også under nivået på samme tid i fjor. Vi veit hvordan det endte.

Krigen i Ukraina gjør at situasjonen er ekstraordinær. Akkurat det er utenfor norske myndigheter og kraftprodusenters kontroll.

Like uforskyldt er det ikke når vi om få år har kraftunderskudd på det innenlandske markedet.

Det er en varslet krise.

Alt om fire år kan Sør-Norge få underskudd på kraft i følge Statkraft. Litt bedre blir det i nord på grunn av for dårlig overføringskapasitet mellom landsdelene.

Men også i nord og nordvest vil kraftoverskuddet ha krympet kraftig. Vi blir da enda mer sårbare for værgudenes luner og svingninger i energimarkedet.

Dette har vi sett komme, men gjort for lite for å unngå.

Nå haster det å øke den norske kraftproduksjonen. Det har hastet lenge. Økte ambisjoner om for raske kutt i utslippet av klimagasser gjør at det vil haste enda mer.

Vi må gire opp kapasiteten raskt.

Det er mulig å gjøre det, men det tar tid å få nye prosjekter i produksjon. Vi må gi mer gass allerede i dag for å unngå full krise fra 2026 og de påfølgend årene.

Alternativt må vi dempe ambisjonene om å ligge i front i kappløpet om å investere i ny, grønn industri. Det er et veldig dårlig alternativ på lang sikt.

Etter at norsk vindkraftsatsing på land er blitt tilnærmet parkert etter stor lokal, folkelig motstand, er blikket nå rettet til havs. Regjeringen har så langt gitt startskudd for to områder, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Havvindparker i storskala her skal være starten på et nytt kapittel i historien om Norge som en ledende energinasjon. Problemet vårt er at disse havvindparken ikke kan skaffe strøm til en eneste lyspære før 2026.

Ikke er det billig kraft heller. Vi må derfor lete etter de kjappe løsningene andre steder. De ligger på land, i oppgradering av gamle vannkraftverk og energiøkonomisering.

Vi kan ikke vente og se.

Denne lederen stod på trykk i papirutgaven av Sunnmørsposten 21. juni. Redaksjonen.