Byparken i Ålesund er blitt en idyll og oase i sentrum, og det er gledelig at den blir brukt av både unge og eldre. Under pandemien fungerte mange byparker som naturlige, grønne tilfluktsrom, og viste hvor viktig det er at man har slike friplasser.

Selv korte opphold i friluft kan forandre hjernen til det bedre, uavhengig av solskinn og fysisk aktivitet. Hjernemassen øker i områder for planlegging og kontroll, viser studie utført av tyske hjerneforskere ved Max Plancks Institutt, ifølge forskning.no. Bare 20–30 minutter i naturen er tilstrekkelig til å senke stresshormonene i kroppen. En spasertur gjennom parken kan dermed gi flere gevinster, både for kropp og sjel.

Også denne sommeren gjennomfører Parken kulturhus et eget prosjekt for å få flere til å bruke det grønne byområdet. Kulturhuset har åpnet dørene mot byparken, og inviterer både fastboende og tilreisende til å benytte seg av fasilitetene ved kulturhuset. – Dette er en del av et større prosjekt der vi ønsker at kulturhuset skal brukes gjennom hele året. Med det ustabile vestlandsværet er det jo fantastisk at vi kan tilby parkgjester tak over hodet, sier kulturhusleder Hans Pareliussen til Sunnmørsposten. Prosjektet handler om at folk skal kunne nyte et «sytalaust parkliv». Ingen tvil om at det er mange som setter pris på dette tiltaket. Gjestene får også mulighet til å låne bøker i regi av Ålesund bibliotek, eller slappe av i ei hengekøye i parken.

Den nye lekeplassen ved byparken har gjort området mer attraktivt for barnefamilier, og er blitt en fin møteplass. Parken i sentrum har en historie som går helt tilbake til 1885, da den ble anlagt på vestsida av Aksla. Men dette er ikke den eneste parken i Ålesund. Kommunen drifter flere grønne lunger som det er verdt å bli bedre kjent med; Storhaugen på Aspøy, Brusdalshagen på Klipra, Kanalparken i Spjelkavik og Friluftsparken ved Brattvåg kyrkje, som blir drevet i samarbeid med Haram kyrkjelege fellesråd. Sommeren er ei fin anledning til å dra på oppdagelsestur i Norges vakreste by, og utforske parker, torg og uteområder, i tillegg til alle de andre attraksjonene.

Sommerprosjektet til Parken kulturhus er et godt samarbeid mellom ulike kommunale virksomheter, som på en enkel måte bidrar til bedre folkehelse.