Målet med den nye barnehagestrategien, som Støre-regjeringen la fram sist uke, er at barn skal få et mer likeverdig barnehagetilbud, uansett hvor man bor i landet og hvem som driver barnehagen. For å unngå at økonomi blir et hinder for at barn kan gå i barnehagen, vil regjeringen holde maksprisen lav og vurdere dagens moderasjonsordninger. Det er også satt ned en ekspertgruppe som skal se på hvilken betydning barnehage, skole og SFO har for sosial utjevning i samfunnet. Regjeringen vil jobbe for at barnehagelærere skal utgjøre minst 60 prosent av grunnbemanningen, og at alle barnehager skal ha minst 25 prosent fagarbeidere innen 2030.

I Møre og Romsdal utgjør barnehagelærere 43,4 prosent av grunnbemanningen i kommunale barnehager, og 41,2 prosent i private barnehager, viser statistikk. Når det gjelder personell med fagutdanning som barne- og ungdomsarbeidere, utgjør de 25,5 prosent av bemanningen i kommunale og 16,6 prosent i private barnehager i fylket.

I strategien skriver regjeringen at de vil forbedre bemanningsnormen ved å stille krav til vikarbruk, krav til stedlig leder, og ved å gjennomgå oppgaver som tar ansatte bort fra barna. De som hadde håpet at regjeringen også ville styrke bemanningsnormen ved å stille krav om færre barn per ansatt, ble svært skuffet.

– Mer kompetanse er bra, men hvis kompetanse og økt bemanning ikke går hånd i hånd, vil resultatet kunne bli enda mindre tid for ansatte sammen med barna, sier Cathrine Ballo Olsen, nestleder i Foreldreutvalget for barnehager til nettstedet barnehage.no.

Foreldreutvalget for barnehager er et utvalg på nasjonalt nivå for foreldre med barn i barnehagen. De skal sikre at foreldrestemmene høres i aktuelle barnehagepolitiske saker. Foreldreutvalget argumenterer godt for at barnehagene trenger flere ansatte. Først og fremst av hensyn til barna, som trenger et fang og ledige armer når de har behov for trøst. Men det er også avgjørende av hensyn til de ansatte i barnehagen som står i fare for å bli utslitt, dersom de ikke klarer å gi barna et godt tilbud. Foreldreutvalget mener derfor at det ikke bør være mer enn to barn under tre år per ansatt, mens det i dag er tre små barn per ansatt. For barn over 3 år, bør normen være fem (og ikke seks som i dag) barn per ansatt.

Barna er framtida vår, og de fleste barn tilbringer det meste av barndommen i en barnehage. Vi har ikke råd til å gi dem en dårlig oppvekst. Det er positivt at regjeringen vil styrke kvaliteten i barnehagen, ved å stille krav om økt kompetanse, men det er ikke nok. Det er også behov for å se på hva som kan gjøres for å øke grunnbemanningen i barnehagene.

Vi har ikke råd til å gi dem en dårlig oppvekst