Hadia Tajiks (Ap) avgang som statsråd var i utgangspunktet ikke uunngåelig, men ble til slutt helt nødvendig. Hun må selv ta ansvaret for at det ble slik.

Først med å rydde opp i sin egen pendlerboligsak.

Den smaker av skatteunndragelse. I Arbeiderpartiet er det ikke høy takhøgde for slikt, sjøl om saken kan være foreldet både strafferettslig og skattemessig.

På toppen av dette kom hennes egen håndtering av saken. Den har beseglet hennes skjebne.

Arbeiderpartiets nestleder har altså hatt sine svin på skogen i pendlerbolig-saken. Her har hun vært i selskap med mange. Akkurat dette kunne bidratt til at hun kunne stått gjennom stormen.

Men Tajik valgte et voldsomt motangrep.

Aftenposten hadde jobbet med en sak over tid, men før de hadde publisert noe som helst, gikk hun ut og kalte det en presseskandale. Dette kunne se ut som et smart forsøk på røyklegging av en langt mer alvorlig VG-sak.

For smart skulle det vise seg.

Tajiks angrep på Aftenposten fikk nemlig motsatt effekt. Oppmerksomheten økte, så mye at selv ikke et Europa på randen av krig fikk den til å forsvinne.

Så gikk hun i den vanlige fella: Hun ble drevet fra skanse til skanse med stadig nye avsløringer.

Fra å være i angrep, havnet hun på defensiven.

I stedet for å legge seg paddeflat, legge alle kort på bordet og rydde opp, måtte hun gang på gang beklage og forklare nye avsløringer. For en arbeids- og inkluderingsminister med ansvar for NAV er dette en særlig dårlig sak.

Ingen NAV-klienter kan bortforklare lignende feil med «uryddighet».

At Arbeiderpartiet og Senterpartiet har falt som en stein på målingene etter valget gjorde det heller ikke lett for statsminister Jonas Gahr Støre å beholde Tajik i regjeringslaget. Det siste han trengte nå var å få enda en krise i fanget.

Helt umulig ble det da tre LO-topper samla gikk ut mot henne denne uka, rett før et sentralstyremøte.

Tilsynelatende var dette et oppgjør de kunne tatt på kammerset. Det gjorde de ikke. LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at mange medlemmer og tillitsvalgte har reagert i denne saken.

Med grasrota i fagbevegelsen mot deg, sitter man ikke lenge som Ap-statsråd, selv om Tajik har levert godt på en rekke «LO-saker» den korte tiden hun har sittet.

Følsvik sier at hun respekterer Tadjiks avgjørelse etter at hun har innsett alvoret i saken.

Tadjiks virkelig store problem var at hun innså det altfor seint.

Nå murres det også i partiet. Flere ordførere har alt tatt til orde for at hun må trekke seg som nestleder.

Her er neppe siste kapittel skrevet.