«Flere elever mangler oppdragelse, blant annet fordi foreldrene ikke lenger har tid til å oppdra barna sine», skrev en lektor i et leserinnlegg i Bergens Tidende nylig. Lektoren hevdet at mange foreldre er så opptatt med egen selvrealisering, det være seg yrkeskarriere eller andre personlige mål, at de overlater alt ansvar for uoppdragne og uforskamma barn til skolen.

Lektoren har et poeng, men å legge hele skylden på foreldrene blir for enkelt. Samfunnet forventer at småbarnsforeldre skal yte maksimalt på alle fronter. Å bruke tid på omsorg for egne barn blir i liten grad verdsatt, og noen foreldre opplever å bli skviset fra alle kanter. Mange, særlig aleneforeldre, er superhelter som fortjener respekt for sin innsats. Derfor er det viktig å løfte blikket, og se hvordan samfunnet er skrudd sammen, og hva som kan gjøres for å bedre situasjonen.

«Hvem skal jeg snakke med nå», er tittelen på en ny rapport fra Barneombudet, som handler om psykisk helsehjelp til barn og unge i kommunene. Det er bekymringsfullt at tallet på barn og unge som trenger psykisk helsehjelp øker. Over halvparten av norske kommuner oppgir at psykiske helseplager er deres største utfordring i folkehelsearbeidet. Kommunene beskriver også at barn og unges problemer blir mer alvorlige og sammensatte.

Barneombudet kommer med en rekke anbefalinger til kommuner og regjering for å sikre at barna får den hjelpen de trenger. Rapporten inneholder mange forslag for å sikre hjelp til de som har problemer, men like viktig som å reparere, er det å forebygge.

Noe alle kommuner bør tilby, men ikke alle gjør det i dag

Et av tiltakene som Barneombudet løfter fram, er foreldrestøtte. Dette er noe alle kommuner bør tilby, men ikke alle gjør det i dag. Foreldrestøtte kan både gis i form av råd og veiledning til samtlige foreldre i kommunen, eller det kan være mer selektive tiltak overfor foreldre som strever. Det kan handle om rådgivning, avlastning eller hjelp til å takle krevende situasjoner. Ved å støtte foreldrene, hjelper man barna. Utrygge, stressede og ustabile foreldre kan påvirke oppvekstmiljøet negativt, og derfor er det viktig å sette inn hjelp så tidlig som mulig, før problemene vokser seg store. Ordningen med foreldrestøtte har vist seg å være samfunnsøkonomisk svært lønnsomt, og bør bli bedre kjent.

Ingen tvil om at ansvar for barneoppdragelsen først og fremst ligger hos foreldrene, og derfor er lektorens frustrasjon forståelig. For mange barn er mer tid med foreldrene, det som står øverst på ønskelista.

Å oppdra framtidige samfunnsborgere er en så viktig oppgave, at både hjem, skole og offentlige instanser må spille på lag for å skape gode oppvekstvilkår.