Meningsmålinger er ikke valg. Det kan statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) være sjeleglad for. Hadde denne ukas krisemåling vært et valgresultat, hadde han blitt historisk.

Ikke siden tidlig i forrige århundre tallene vært så svake.

Sammenligning med en tidligere bautaer som Oscar Torp i arbeiderbevegelsens historie ville normalt vært ærerik. Men ikke når det er fordi du styrer partiet ned på en oppslutning svakere enn Torps dårligste valg tidlig på 20-tallet.

Mindre enn ett år før lokalvalget får Arbeiderpartiet fattige 16,9 prosent på målinga som er gjort for Dagsavisen og Fri Fagbevegelse. Så lavt er ikke partiet målt noen gang før.

Selv om en enkeltmåling må tas med både en og to klyper salt, er dette dramatisk.

For å finne slike tall i Arbeiderpartiets historie må vi tilbake til mellomkrigstidas valgresultater. Svakere enn dette har ikke partiet vært i valg siden 1906. Og det er en viktig forskjell: Da var det en parti og bevegelse på veg opp. Nå sitter partiet med makta, og er på veg ned.

Dessuten bekrefter målinga en trend. Den kommer i kjølvannet av en rekke andre målinger som har plassert partiet rundt 20-tallet i oppslutning. Flere av disse har også vært like under denne grensa, og har fått merkelappen krisemåling på seg.

Målinger er ingen fasit. Det er bare valg som teller.

Mye tyder likevel på at partiet er i ferd med å etablere seg på et nytt, lavere nivå. 30-tallet ser ut til å være et tilbakelagt stadium, og det har sett ut til at 25-tallet kunne bli den nye normalen. Klarer ikke Støre å snu dette, er det mer sannsynlig at partiet vil svinge rundt 20-tallet.

Det alene burde få lampene til å blinke rødt og alarmklokkene til å ringe på Youngstorget. Og det hadde ikke vært rart om det blusser opp debatt om ledelse og politisk kurs fram mot landsmøtet neste år.

Støre selv sitter trygt.

Ikke fordi jobben han har gjort er strålende, men det er umulig å skifte ut han mens han er sittende statsminister i starten av en stortingsperiode. Han har heller ingen klare utfordrere som står klar med dolken bak hans rygg.

Han kan imidlertid trenge et nytt kriseteam bak seg. Tidligere har han kommentert dårlige målinger med at det er lenge til neste valg. Da har han glemt at det er kommune- og fylkestingsvalg neste år. Et dårlig resultat der kan bli katastrofalt.

Det er fra kommunestyrer, ordførerkontorer og lokale partilag grasrota styres.

Svekkes den, svekkes sjansene fram mot neste stortingsvalg. Et valg på nivå med dagens målinger kan gjøre Støre ikke bare historisk, men også til historie.